⏪ Tillbaka till GUIDER

Sy kalsonger - steg för steg

Read in 5 minutes

Pris ~60 kr
Tid att sy 2-3timmar

Innehållsförteckning

Kalsonger

Inlägget innehåller annonslänkar

Översikt

Att sy ett par kalsonger kostar ca 60kr och tar ca 2 timmar att sy. Eftersom den här modellen är av stretchtyg kan det ta lite tid att komma in i det första gången. Har du en overlockmaskin underlättar det arbetet. Att ha en tvillingnål hjälper även med att fålla.

PS. Jag försöker ha en ordlista i slutet av guiden för att underlätta för nybörjare, är det något jag missat förklara får du gärna hojta till 👌

Mått

Den här bilden är för att illustrera ungefärliga mått. Jag uppmuntrar dig att ta ett par kalsonger du har hemma och mäta vilken storlek som passar dig.

Jag kommer att kalla bitarna för bandet, framsidan, undersidan, rundstycket (det stora stycket).

Tänk på: Den streckade markeringen indikerar att det ska vara vikt dubbelt och att alltså åtgången av tyg är det dubbla.

Bitar för mönstret

Material

Det som krävs för att sy ett par kalsonger är:

  1. Bomullsjersey: ca mellan 110 och 150kr per meter. Jag beställde Bomullsjersey Små stjärnor från tyg.se
  2. Elastisk band: ca 30kr/metern. Exempelvis: Elastiskt band, slätt 501 från tyg.se
  3. Tråd, ca 50 per rulle. Exempelvis: Alla tygers tråd från tyg.se

(Länkarna ovan är annonslänkar för tyg.se. Läs här om varför jag använder annonslänkar)

Kostnad

På 1 meter bomullsjersey fick jag ut 4 kalsonger, men det var på gränsen och jag snålade på marginaler. Vill du ha marginal kan du räkna på 3 kalsonger per meter.

Beroende på hur elastiskt bandet du köper är och din midjemått kan det variera hur mycket du behöver. För mig var ca 70cm lagom. Det stramade åt för att hålla kalsongerna på plats, men inte för hårt.

En rulle med tråd kommer räcka länge till många projekt. Men vill du ha med dit i din budget kan du räkna med några kronor för tråd per kalsong. Använder du overlockmaskin förbrukas det ännu mer tråd då det använder 3-4 trådar samtidigt.

Per kalsong blir kostnaden:

TOTALT: 62kr per kalsong

Tid

Att sy dessa kalsonger tar runt 2-3 timmar att sy. Det beror på vilken utrustning du har och hur fokuserad du är. Det är även lätt att göra fler när man ändå är igång. Därmed kan du säkert göra 3 kalsonger under 5 timmar.


Steg för steg guide

Innan du börjar ska du klippa ut alla bitarna från bomullsjerseyn.

Bitarna utklippta

Steg 1: Fäst framsidorna i varann

Sy fast framsidorna i varandra med räta-mot-räta. Sy en rak linje längs mitten på långsidan.

Fäst framsidorna

Steg 2: Vik ut framsidan

Vik ut framsidorna så att man ser den räta sidan på båda sidorna. Tråkla längs kanterna för att hålla det på plats.

Vik ut framsidorna

Steg 3: Sy fast framsidan med rundstycket

Det här är en knepig söm då den är böjd, men så ta det lugnt och kanske tråkla först innan du syr den riktiga sömmen. Återigen ska det vara räta-mot-räta

När du väl sytt fast ena sidan av framsidan gör du likadant med andra sidan. Räta mot räta

Fäst framsidan Fäst framsidan

Steg 4: Fäst undersidan

Fäst nu undersidan. Räta mot räta. Kanske illustreras dåligt på andra bilden, men du kommer få vrida lite på tyget så att det blir räta-mot-räta både på framsidan och baksidan.

Fäst undersidan fram Fäst undersidan bak

Steg 5: Fäst bandet

När du har klippt ut en bit band som passar dig kan du sy fast ändarna för att bilda en cirkel. Därefter vänder du bandet ut och in och sätter runt kalsongerna för att ha räta-mot-räta och syr en söm runt hela.

Tänk på: Omkretsen av bandet kommer vara mindre än omkretsen på kalsongerna. Det är för att vi vill att bandet ska sitta åt lite. Medan du syr kommer du därför att behöva spänna i bandet för att göra den längre. Men var försiktigt så att du inte spänner för mycket. Lagom är bäst som vanligt 👌

Fäst bandet på kalsongerna

Steg 6: Fålla benen

Du vrider in tyget ca 2cm runt hålet för benen. Fäst med nålar. Sedan får du sy en söm längs med för att hålla tyget på plats. Jag tycker det är snyggare med sömmen någon centimeter in.

Tips: Här är det bra att använda en tvillingnål. En vanlig raksöm fungerar inte då tyget är stretchigt och tråden hade gått sönder. Alternativen är någon sick-sack-söm, tvillingnål, eller en overlock-söm.

Fålla hålen för benen

Färdiga kalsonger

Voila, klart! Klipp av alla trådar som hänger löst, sen är det bara att provköra kallingarna!

Illustration på färdiga kalsonger Bild på tre färdiga kalsonger

Disclaimer: Den blåa kalsongen följde inte guiden utan jag sydde fast bandet avig-mot-räta, därför syns sömmen på den blåa kalsongen, men inte de andra. Utöver det använde en vit tråd pga lathet. Hade sytt något annat emellan och orkade inte byta tråd från vitt till blått. Men äh, bara jag som ser mig själv i kalsonger och jag kan leva med det.

Slutord

Det här är mitt nuvarande mönster för att göra kalsonger, är dock inte helt nöjd utan kommer att förbättra den under kommande omgång. Här är lite tankar kring guiden.

Jag har råkat göra fel ordning och fållat innan jag har fäst undersidan. Det gjorde att overloksömmen inte fäste lika bra och började gå upp. Ordningen spelar alltså stor roll.

Framsidan har alltid känts lite för “lång” och ska se om jag behöver göra den mindre nästa gång.

Jag har underskattat hur mycket tyg som fållen kräver. Det har gjort att undersidan blivit väldigt smal och inte lika beskyddande som tänkt.

Den här modellen är lite “tightare” kalsonger och jag hade kunnat gå mer i riktningen av boxer-shorts. Dock hade det krävts mer tyg och antagligen dyrare… Får överväga framöver om jag ska testa den modellen längre fram för att se hur lätt det är att sy samt hur bra den håller då.

Ordlista

⏪ Tillbaka till GUIDER

Läs vidare

Regnjacka

OBS: Den här sidan är under konstruktion och inte helt komplett än. Vill du veta mer om hur man syr en regnjacka får du gärna pinga mig på instagram. Inlägget innehåller annonslänkar Material Här är en lista på material för att sy en regnjacka. Tryckknapparna kan du byta ut mot vanliga knappar beroende på vilken design du vill följa. Min regnjacka är inte fodrad, hade du velat fodra din jacka behöver du köpa lämplig fodertyg.

Cost
~400kr
Time
~12timmar

Tekniktips för nybörjare

Vissa av dessa tips är sunt förnuft, men jag har ändå lyckats göra misstagen i början. Det är alltid svårt när man inte rört en symaskin på år och inte vet vart man ska börja, och det är okej! Man får testa sig fram tills man kan 💖 1. Utgå från gamla kläder Det finns många bra mönster för kläder att köpa, men ännu lättare är att skapa ett eget mönster genom att ta mått på kläder du redan har.

Cost
Time

Vårrock

Inlägget innehåller annonslänkar Det här är absolut det svåraste plagget jag har sytt hittills och är ännu inte helt klar än. Jag ska senare lägga till innerfickor (allra viktigaste är en snacksficka! 🍫). Här är en hel samling bilder av processen. Budget och tid Den här jackan satt jag med en hel helg för att försöka få klar. Det är hittills det plagget med mest detaljer och tog väldigt mycket tid!

Cost
~1000kr
Time
+20timmar

Parfym ⚗️

Introduktion Doft är ett grymt verktyg för att skapa en känsla. En doft kan vara nostalgisk och ta en tillbaka till en plats eller tid. Jag brukar inte bära parfym eller känner att det är ett måste. Dock är det något jag vill lära mig mer om och veta hur jag kan utnyttja det på ett bättre sätt. Parfymer känns komplext med många variabler. Går man till en parfym-butik hör man att parfymerna har hundratals olika doftämnen.

Cost
Time

T-shirt

Inlägget innehåller annonslänkar Att sy en T-KÖRT går snabbt då det inte är många sömmar som ska sys. Däremot kan det vara pilligt just eftersom det är stretchtyg. Om man inte är varsam och drar i tyget medan man syr kan det bli vågigt och fult. För att tyget är stretchigt men inte tråden. Har man ingen overlockmaskin får man se vilka sömmar ens symaskin kan erbjuda för att ge liknande effekt.

Cost
~220kr
Time
~3 timmar