⏪ Tillbaka till GUIDER

Sy ett par chinos - steg för steg

Read in 3 minutes

Pris ~350kr
Tid att sy ~10 timmar

Innehållsförteckning

Chinos

Om designen

De här chinos är inte riktigt som vanliga chinos. Mallen jag har utgick efter att jag tog mått på ett par frackbyxor. De var det närmsta till chinos jag hittade hemma. Skillnaden med frackbyxor är att de är till för att bäras med hängslen, därmed är lite högre vid midjan. Den här guiden är övergripande om stegen, men måtten får du ta själv genom att mäta ett par byxor som passar dig.

Budget och tid

Kostnad

(Länkarna nedan är annonslänkar för tyg.se. Läs här om varför jag använder annonslänkar)

Mitt tips är ändå att gå till en tygbutik i din närhet för att få känsla av tyget innan du köper. Alternativt kan du beställa tygprover från e-butiker. Om du köper annat tyg kan priset såklart gå upp eller ner. Men borde landa kring 300-400kr i slutändan.

Tid

Den senaste byxan jag sydde var jag klar med under en lördag. Alltså räknar jag med ca 8-10 timmars av fokuserat arbete för att sy ett par chinos. Nu när jag har en tydligare steg-för-steg mall är det inga konstigheter utan det är bara att sy på utan att behöva ifrågasätta sig själv.

Hur jag sydde dem

Här är lite övergripande vilka steg som krävs för att sy sig ett par byxor. Är du nyfiken på att veta mer i detalj får du gärna höra av dig!

Delarna som behövs för att sy dessa byxor är:

Mall

De rött markerade delarna av bilden är tygpartier för ficköppning och för gylfen.

Steg 1: Klipp ut delarna

Klipp ut delarna

Steg 2: Sy fast insida ben

Steg 3: Sy ihop benen vid skrevet

För min senaste modell har jag lagt till en bit glatt tyg vid insida skrev. Detta för att minska friktion och se till att slitningar där minskar. Det här är ett experiment då mina byxor brukar gå sönder just där. Jag vet inte hur man gör i normala fall, men i tygbutiken fick jag tipset att fodra allt tills halvvägs ner för låren. Jag testar nu den här snålvarianten med en liten bit och återkommer hur det går!

Steg 4: Sy ihop utsida ben

Steg 5: Känn av storlek

Ta på dig byxorna ut och in och känn efter hur de passar. Du kan knappnåla fast gylfen och sido-sömmarna för att det ska sitta bra. Om du vill sy in dem kan du knappnåla fast där det känns bra, sprätta upp och sy om.

Steg 6: Sy fast gylfen

Steg 7: Sy fast fickorna

Steg 8: Knip till midjan

För att byxorna ska “krama om” midjan bättre brukar man knipa in översta delen av byxorna. På två ställen fram och två ställen bak. Enklast här återigen är att ta på dig byxorna ut och in. Knip in och sätt fast knappnålar för att känna av. När du känner dig nöjd så syr du en enkel raksömn ner längs knappnålarna.

Så här kommer det att se ut när det är klart

Steg 9: Sy fast linningen

Steg 10: Sy knappar

Jag rekommenderar att ha två knappar för att få bättre fäste.

Steg 11: Justera längd på byxorna.

Steg 12: Färdig!

Slutord

Det finns mycket smådetaljer man kan lära sig och utvecklas inom när man syr sig ett par byxor. För att göra det enkelt för sig kan man börja lite “simplare” och lägga till saker i efterhand. Till exempel har jag inte lagt till bakfickor än då jag inte har hunnit bemästra det.

⏪ Tillbaka till GUIDER

Läs vidare

Vårrock

Inlägget innehåller annonslänkar Det här är absolut det svåraste plagget jag har sytt hittills och är ännu inte helt klar än. Jag ska senare lägga till innerfickor (allra viktigaste är en snacksficka!

Cost
~1000kr
Time
+20timmar

Bekämpa svettfläckar

Jag är inte utbildad inom kemi eller kroppens alla processer. Här nedan är min sammanfattning av vad jag hittat och granskat. Om du hittar något fel får du gärna höra av dig så rättar jag till det!

Cost
Time

Hitta en symaskin

Symaskin är det allra viktigaste verktyget att ha tillgång till för att komma igång med syandet. Tyvärr är det också det dyraste. Så fort jag började sy köpte jag mig en Emerald 116.

Cost
Time

Kalsonger

Inlägget innehåller annonslänkar Översikt Att sy ett par kalsonger kostar ca 60kr och tar ca 2 timmar att sy. Eftersom den här modellen är av stretchtyg kan det ta lite tid att komma in i det första gången.

Cost
~60 kr
Time
2-3timmar

Tekniktips för nybörjare

Vissa av dessa tips är sunt förnuft, men jag har ändå lyckats göra misstagen i början. Det är alltid svårt när man inte rört en symaskin på år och inte vet vart man ska börja, och det är okej!

Cost
Time