info icon Jag var självlärd och inte utbildad när denna skrevs. Därmed får du ta guiden med en nypa stor salt.
⏪ Tillbaka till GUIDER

Sy ett par chinos - steg för steg

Read in 3 minutes

Pris ~450kr
Tid att sy ~10 timmar

Innehållsförteckning

Chinos

Om designen

De här chinos är inte riktigt som vanliga chinos. Mallen jag har utgick efter att jag tog mått på ett par frackbyxor. De var det närmsta till chinos jag hittade hemma. Skillnaden med frackbyxor är att de är till för att bäras med hängslen, därmed är lite högre vid midjan. Den här guiden är övergripande om stegen, men måtten får du ta själv genom att mäta ett par byxor som passar dig.

Budget och tid

Kostnad

(Länkarna nedan är annonslänkar för tyg.se. Läs här om varför jag använder annonslänkar)

Mitt tips är ändå att gå till en tygbutik i din närhet för att få känsla av tyget innan du köper. Alternativt kan du beställa tygprover från e-butiker. Om du köper annat tyg kan priset såklart gå upp eller ner. Men borde landa kring 300-400kr i slutändan.

Tid

Den senaste byxan jag sydde var jag klar med under en lördag. Alltså räknar jag med ca 8-10 timmars av fokuserat arbete för att sy ett par chinos. Nu när jag har en tydligare steg-för-steg mall är det inga konstigheter utan det är bara att sy på utan att behöva ifrågasätta sig själv.

Hur jag sydde dem

Här är lite övergripande vilka steg som krävs för att sy sig ett par byxor. Är du nyfiken på att veta mer i detalj får du gärna höra av dig!

Delarna som behövs för att sy dessa byxor är:

Mall

De rött markerade delarna av bilden är tygpartier för ficköppning och för gylfen.

Steg 1: Klipp ut delarna

Klipp ut delarna

Steg 2: Sy fast insida ben

Steg 3: Sy ihop benen vid skrevet

För min senaste modell har jag lagt till en bit glatt tyg vid insida skrev. Detta för att minska friktion och se till att slitningar där minskar. Det här är ett experiment då mina byxor brukar gå sönder just där. Jag vet inte hur man gör i normala fall, men i tygbutiken fick jag tipset att fodra allt tills halvvägs ner för låren. Jag testar nu den här snålvarianten med en liten bit och återkommer hur det går!

Steg 4: Sy ihop utsida ben

Steg 5: Känn av storlek

Ta på dig byxorna ut och in och känn efter hur de passar. Du kan knappnåla fast gylfen och sido-sömmarna för att det ska sitta bra. Om du vill sy in dem kan du knappnåla fast där det känns bra, sprätta upp och sy om.

Steg 6: Sy fast gylfen

Steg 7: Sy fast fickorna

Steg 8: Knip till midjan

För att byxorna ska “krama om” midjan bättre brukar man knipa in översta delen av byxorna. På två ställen fram och två ställen bak. Enklast här återigen är att ta på dig byxorna ut och in. Knip in och sätt fast knappnålar för att känna av. När du känner dig nöjd så syr du en enkel raksömn ner längs knappnålarna.

Så här kommer det att se ut när det är klart

Steg 9: Sy fast linningen

Steg 10: Sy knappar

Jag rekommenderar att ha två knappar för att få bättre fäste.

Steg 11: Justera längd på byxorna.

Steg 12: Färdig!

Slutord

Det finns mycket smådetaljer man kan lära sig och utvecklas inom när man syr sig ett par byxor. För att göra det enkelt för sig kan man börja lite “simplare” och lägga till saker i efterhand. Till exempel har jag inte lagt till bakfickor än då jag inte har hunnit bemästra det.

⏪ Tillbaka till GUIDER

Läs vidare

Vårrock

Inlägget innehåller annonslänkar Det här är absolut det svåraste plagget jag har sytt hittills och är ännu inte helt klar än. Jag ska senare lägga till innerfickor (allra viktigaste är en snacksficka! 🍫). Här är en hel samling bilder av processen. Budget och tid Den här jackan satt jag med en hel helg för att försöka få klar. Det är hittills det plagget med mest detaljer och tog väldigt mycket tid!

Cost
~1000kr
Time
+20timmar

Kalsonger

Inlägget innehåller annonslänkar Översikt Att sy ett par kalsonger kostar ca 60kr och tar ca 2 timmar att sy. Eftersom den här modellen är av stretchtyg kan det ta lite tid att komma in i det första gången. Har du en overlockmaskin underlättar det arbetet. Att ha en tvillingnål hjälper även med att fålla. PS. Jag försöker ha en ordlista i slutet av guiden för att underlätta för nybörjare, är det något jag missat förklara får du gärna hojta till 👌

Cost
~60 kr
Time
2-3timmar

T-shirt

Inlägget innehåller annonslänkar Att sy en T-KÖRT går snabbt då det inte är många sömmar som ska sys. Däremot kan det vara pilligt just eftersom det är stretchtyg. Om man inte är varsam och drar i tyget medan man syr kan det bli vågigt och fult. För att tyget är stretchigt men inte tråden. Har man ingen overlockmaskin får man se vilka sömmar ens symaskin kan erbjuda för att ge liknande effekt.

Cost
~220kr
Time
~3 timmar

Hitta en symaskin

Symaskin är det allra viktigaste verktyget att ha tillgång till för att komma igång med syandet. Tyvärr är det också det dyraste. Så fort jag började sy köpte jag mig en Emerald 116. Den har varit mig trogen sedan 2016 och jag har därför lite kunskap om andra symaskiner och vad som skiljer dem åt. Vill du jämföra symaskiner och hitta den mest prisvärda är den här artikeln inte för dig.

Cost
Time

Skjorta

Inlägget innehåller annonslänkar Material Skjorttyg: ca 150kr / meter. (Viskos-linne-mix, vit) Knappar: ca 5kr / st. (Plastknapp Basic) Tråd: ca 30kr (C Ne 50 Bomull (5709)) Mellanlägg: ca 80kr / meter (G 700 Vävt inlägg) (Länkarna ovan är annonslänkar för tyg.se. Läs här om varför jag använder annonslänkar) Utav varje material behöver vi så här mycket: Skjorttyg: 1.5 meter (225kr) Knappar: 13st. (65kr) Tråd: 1 rulle (30kr) Mellanlägg: 0.5meter (40kr) Totalt blir materialkostnaden 360kr om vi använder kundvagnen ovan.

Cost
~350kr
Time
~8timmar