⏪ Tillbaka till GUIDER

Sy en fluga - steg för steg

Read in 2 minutes

Pris ~40kr
Tid att sy 1 timme

Innehållsförteckning

Fluga

Budget och tid

Att sy en fluga går snabbt och är ett kul projekt. Dock kan det vara lite pilligt, beroende på hur detaljrik man vill vara… Att sy en fluga tar ca 1 timme, men roligare att göra i sällskap och då kan det ta lite längre tid om man delar symaskin!

Vi köpte tyget från panduro på och lyckades hitta ett “4 för 3”-rabatt. Utöver dessa tygbitar köpte vi mellanlägg för att stryka på och göra flugorna styvare. En 50x70cm tygbit räckte till 2 flugor. Totalt landade vi på 180kr vilket per person blev 45kr, och då hade vi tyg över för fler flugor. Men räkna med ca 40kr per fluga. Beroende på material- och butikval såklart.

Här är materialförslag från Tyg.se:

Utöver tygbitarna är det bra att ha mellanlägg. Det är lite styvare tyg man stryker fast, vilket är bra för flugor!

Hur man syr en fluga

Steg 1: Skapa en mall

Bäst är om du redan har en fluga hemma att utgå ifrån för att få de bra mått. Skapa 3-4 likadana mallar så kan flera sy flugor samtidigt i en workshop. Här är en bild på hur mallen kan se ut.

Steg 2: Klipp ut bitarna

Utifrån mallen behöver du 4 bitar av tyget. Två för högersida av flugan och två för vänstersidan. Utöver det behöver du 2 bitar från mellanlägget för att ha på insidan.

Steg 3: Stryk fast mellanlägg

Ta dina två bitar mellanlägg och stryk fast på varsin tygbit.

Steg 4: Sy ihop

Sy ihop tygbitarna med mellanlägg med varsin tygbit. Sy räta mot räta. Kom ihop att klippa diagonalt vid hörnen.

Steg 5: Vrid ut och in

När vänster och högersidan är klar vrider du dem in och ut. Så att det räta sidan syns.

Steg 6: Nackbandet

Vänstersidan och högersidan ska sedan förenas med ett band som har samma bredd som änden av mallen. Ca 2cm. Bandet består av två likadana bitar som man syr till en tub. Det här blir sedan “nackbandet”. Längden varierar beroende på omkretsen av din nacke. Man kan sy den lite längre för att ha marginal, och sedan sy in den.

Jag valde en ful snabblösning att bara sy fast mitt nackband. Se
bilden nedan. Metoden gick dock rätt snabbt och den delen av flugan syns ändå inte i slutändan så äh (jag är lat, jag vet 😅). Det finns snyggare sätt att lösa det, men det lämnar jag som en övning till läsaren att lösa.

Färdig

⏪ Tillbaka till GUIDER

Läs vidare

T-shirt

Inlägget innehåller annonslänkar Att sy en T-KÖRT går snabbt då det inte är många sömmar som ska sys. Däremot kan det vara pilligt just eftersom det är stretchtyg. Om man inte är varsam och drar i tyget medan man syr kan det bli vågigt och fult.

Cost
~150kr
Time
~2 timmar

Kalsonger

Inlägget innehåller annonslänkar Översikt Att sy ett par kalsonger kostar ca 60kr och tar ca 2 timmar att sy. Eftersom den här modellen är av stretchtyg kan det ta lite tid att komma in i det första gången.

Cost
~60 kr
Time
2-3timmar

Skjorta

Inlägget innehåller annonslänkar Material Skjorttyg: ca 95kr / meter. (Skjorttyg fiskbensmönster) Knappar: ca 5kr / st. (Plastknapp Basic) Tråd: ca 30kr (C Ne 50 Bomull (5709)) Mellanlägg: ca 80kr / meter (G 700 Vävt inlägg) (Länkarna ovan är annonslänkar för tyg.

Cost
~300kr
Time
~8timmar

Hitta en symaskin

Symaskin är det allra viktigaste verktyget att ha tillgång till för att komma igång med syandet. Tyvärr är det också det dyraste. Så fort jag började sy köpte jag mig en Emerald 116.

Cost
Time

Vårrock

Inlägget innehåller annonslänkar Det här är absolut det svåraste plagget jag har sytt hittills och är ännu inte helt klar än. Jag ska senare lägga till innerfickor (allra viktigaste är en snacksficka!

Cost
~1000kr
Time
+20timmar