info icon Jag var självlärd och inte utbildad när denna skrevs. Därmed får du ta guiden med en nypa stor salt.
⏪ Tillbaka till GUIDER

Sy en fluga - steg för steg

Read in 2 minutes

Pris ~40kr
Tid att sy 1 timme

Innehållsförteckning

Fluga

Budget och tid

Att sy en fluga går snabbt och är ett kul projekt. Dock kan det vara lite pilligt, beroende på hur detaljrik man vill vara… Att sy en fluga tar ca 1 timme, men roligare att göra i sällskap och då kan det ta lite längre tid om man delar symaskin!

Vi köpte tyget från panduro på och lyckades hitta ett “4 för 3”-rabatt. Utöver dessa tygbitar köpte vi mellanlägg för att stryka på och göra flugorna styvare. En 50x70cm tygbit räckte till 2 flugor. Totalt landade vi på 180kr vilket per person blev 45kr, och då hade vi tyg över för fler flugor. Men räkna med ca 40kr per fluga. Beroende på material- och butikval såklart.

Här är materialförslag från Tyg.se:

Utöver tygbitarna är det bra att ha mellanlägg. Det är lite styvare tyg man stryker fast, vilket är bra för flugor!

Hur man syr en fluga

Steg 1: Skapa en mall

Bäst är om du redan har en fluga hemma att utgå ifrån för att få de bra mått. Skapa 3-4 likadana mallar så kan flera sy flugor samtidigt i en workshop. Här är en bild på hur mallen kan se ut.

Steg 2: Klipp ut bitarna

Utifrån mallen behöver du 4 bitar av tyget. Två för högersida av flugan och två för vänstersidan. Utöver det behöver du 2 bitar från mellanlägget för att ha på insidan.

Steg 3: Stryk fast mellanlägg

Ta dina två bitar mellanlägg och stryk fast på varsin tygbit.

Steg 4: Sy ihop

Sy ihop tygbitarna med mellanlägg med varsin tygbit. Sy räta mot räta. Kom ihop att klippa diagonalt vid hörnen.

Steg 5: Vrid ut och in

När vänster och högersidan är klar vrider du dem in och ut. Så att det räta sidan syns.

Steg 6: Nackbandet

Vänstersidan och högersidan ska sedan förenas med ett band som har samma bredd som änden av mallen. Ca 2cm. Bandet består av två likadana bitar som man syr till en tub. Det här blir sedan “nackbandet”. Längden varierar beroende på omkretsen av din nacke. Man kan sy den lite längre för att ha marginal, och sedan sy in den.

Jag valde en ful snabblösning att bara sy fast mitt nackband. Se
bilden nedan. Metoden gick dock rätt snabbt och den delen av flugan syns ändå inte i slutändan så äh (jag är lat, jag vet 😅). Det finns snyggare sätt att lösa det, men det lämnar jag som en övning till läsaren att lösa.

Färdig

⏪ Tillbaka till GUIDER

Läs vidare

Parfym ⚗️

Introduktion Doft är ett grymt verktyg för att skapa en känsla. En doft kan vara nostalgisk och ta en tillbaka till en plats eller tid. Jag brukar inte bära parfym eller känner att det är ett måste. Dock är det något jag vill lära mig mer om och veta hur jag kan utnyttja det på ett bättre sätt. Parfymer känns komplext med många variabler. Går man till en parfym-butik hör man att parfymerna har hundratals olika doftämnen.

Cost
Time

Väst

Inlägget innehåller annonslänkar Budget och tid Det tar ca 6 timmar för mig att sy en väst. Såklart tar det längre tid första gången och går snabbare för varje gång man gör en ny väst. Det här är en väst som är fodrad. Alltså ska man utöver bomullstyget ha ett fodertyg. Jag har valt att använda viskostyg då jag tycker att det känns bättre mot kroppen. Av bomullstyget behöver man tillräckligt för att täcka de två framstycken samt ryggstycket.

Cost
~300kr
Time
~6timmar

Jeans

Inlägget innehåller annonslänkar OBS: Jag var tyvärr dålig på att dokumentera när jag sydde dessa Jeans, de var ju mitt första syprojekt! Jag kommer under våren sy ett par nya och förbättra den här guiden. Tills vidare kan du läsa en mer detaljerad process av hur man kan syr ett par chinos här: Sy ett par chinos - steg för steg. Processen är rätt lik. Skillnaden ligger i hur man syr fickorna, OK’et på rumpan samt att jag har knappar istället för gylf på jeansen.

Cost
~300kr
Time
~10timmar

Chinos

Om designen De här chinos är inte riktigt som vanliga chinos. Mallen jag har utgick efter att jag tog mått på ett par frackbyxor. De var det närmsta till chinos jag hittade hemma. Skillnaden med frackbyxor är att de är till för att bäras med hängslen, därmed är lite högre vid midjan. Den här guiden är övergripande om stegen, men måtten får du ta själv genom att mäta ett par byxor som passar dig.

Cost
~450kr
Time
~10 timmar

Hitta en symaskin

Symaskin är det allra viktigaste verktyget att ha tillgång till för att komma igång med syandet. Tyvärr är det också det dyraste. Så fort jag började sy köpte jag mig en Emerald 116. Den har varit mig trogen sedan 2016 och jag har därför lite kunskap om andra symaskiner och vad som skiljer dem åt. Vill du jämföra symaskiner och hitta den mest prisvärda är den här artikeln inte för dig.

Cost
Time