⏪ Tillbaka till GUIDER

Sy ett par jeans - steg för steg

Read in 3 minutes

Pris ~300kr
Tid att sy ~10timmar

Innehållsförteckning

Jeans

Inlägget innehåller annonslänkar

OBS: Jag var tyvärr dålig på att dokumentera när jag sydde dessa Jeans, de var ju mitt första syprojekt! Jag kommer under våren sy ett par nya och förbättra den här guiden.

Tills vidare kan du läsa en mer detaljerad process av hur man kan syr ett par chinos här: Sy ett par chinos - steg för steg. Processen är rätt lik. Skillnaden ligger i hur man syr fickorna, OK’et på rumpan samt att jag har knappar istället för gylf på jeansen.

Symaskin

Budget och tid

Tid

Jag lade några timmar då och då på kvällarna. Svårt att uppskatta exakt och eftersom det var mitt första plagg gjorde jag misstag och fick sy om många gånger. Uppskattar dock att det landade kring 15-20 timmar. Hade jag gjort om det idag hade det antagligen tagit 8-10 timmar.

Sedan det här projektet har jag istället fokuserat på att sy plagg som ett helgprojekt där det ska vara klart på Måndagen. Det blir enklare att göra det en längre sammanhängande tid än att behöva ta fram all utrustning och ställa undan för varje gång man ska fortsätta. Du får experimentera och se vad som ger dig mest syglädje!

Kostnad

(Länkarna nedan är annonslänkar för tyg.se. Läs här om varför jag använder annonslänkar)

Dessa uppskattningar baseras på priser från tyg.se. Jag köpte extra mycket tyg för att ha marginaler, och att ha extra tyg att kunna laga byxorna med. Istället för knappar hade man kunnat ha en gylf och en sådan kostar runt 30kr. Trådrullen räckte och blev över och har använts till fler projekt.

Hur jag sydde dem

Mönstret till byxorna tillverkade jag själv genom att undersöka ett par gamla söndriga jeans. Jag sprättade upp jeansen, räknade på storlek, och gjorde ett eget mönster. Det här var innan jag insåg att man kunde köpa mönsterpapper och använde det jag hade hemma - presentpapper!

Mall

Sedan var det bara att klippa ut bitarna.

Klippa ut

Mitt mål var att hellre göra för stora byxor än för små, för det går alltid att sy in. Om plagget är för litet så vet jag inte hur man löser det. När jag hade sytt klart benen tog jag på mig dem ut och in. Då kunde jag knappnåla för att känna av hur mycket jag behövde sy in dem.

Framsida

När jag blev klar med byxorna var jag såååå nöjd! Men nu när jag ser tillbaka på hur de såg ut då så måste jag säga att de har åldrats väl 👌

Klar!
⏪ Tillbaka till GUIDER

Läs vidare

Regnjacka

OBS: Den här sidan är under konstruktion och inte helt komplett än. Vill du veta mer om hur man syr en regnjacka får du gärna pinga mig på instagram. Inlägget innehåller annonslänkar Material Här är en lista på material för att sy en regnjacka.

Cost
~400kr
Time
~12timmar

Hitta en symaskin

Symaskin är det allra viktigaste verktyget att ha tillgång till för att komma igång med syandet. Tyvärr är det också det dyraste. Så fort jag började sy köpte jag mig en Emerald 116.

Cost
Time

Vårrock

Inlägget innehåller annonslänkar Det här är absolut det svåraste plagget jag har sytt hittills och är ännu inte helt klar än. Jag ska senare lägga till innerfickor (allra viktigaste är en snacksficka!

Cost
~1000kr
Time
+20timmar

Bekämpa svettfläckar

Jag är inte utbildad inom kemi eller kroppens alla processer. Här nedan är min sammanfattning av vad jag hittat och granskat. Om du hittar något fel får du gärna höra av dig så rättar jag till det!

Cost
Time

Fluga

Budget och tid Att sy en fluga går snabbt och är ett kul projekt. Dock kan det vara lite pilligt, beroende på hur detaljrik man vill vara… Att sy en fluga tar ca 1 timme, men roligare att göra i sällskap och då kan det ta lite längre tid om man delar symaskin!

Cost
~40kr
Time
1 timme