⏪ Tillbaka till GUIDER

Gör egen parfym - steg för steg

Read in 4 minutes

Innehållsförteckning

Att sy kläder ger en kontroll över ens outfit. Men att göra egen parfym blir en helt annan superkraft av att kontrollera ens identitet!

Parfym ⚗️ Aroma

Introduktion

Doft är ett grymt verktyg för att skapa en känsla. En doft kan vara nostalgisk och ta en tillbaka till en plats eller tid. Jag brukar inte bära parfym eller känner att det är ett måste. Dock är det något jag vill lära mig mer om och veta hur jag kan utnyttja det på ett bättre sätt.

Parfymer känns komplext med många variabler. Går man till en parfym-butik hör man att parfymerna har hundratals olika doftämnen. Dofter varierar även beroende på vem som bär den. Utöver det varierar doften över tiden och livslängden innan den försvinner beror också på innehållet. Så mycket att tänka på.

Det kanske är så svårt som det låter, men det stoppar inte mig från att vara en naiv nybörjare och testa mig fram! Målet är att lära mig tillräckligt för att kunna hitta den signaturdoft jag vill bära. Via kunskap om doftämnen hoppas jag lättare kunna hitta en parfym att köpa eller ännu bättre - blanda själv.

När man väl vet hur man blandar den parfym man vill ha, då borde man väl kunna spara mycket pengar. Då priset på parfym inte baseras på kostnaden för innehållet utan så mycket annat. (I alla fall vad jag tror)

Är kanske du mer insatt i detta och har tips? Hör gärna av dig!

Tillvägagångsätt

Här nedan är översiktligt hur jag försökt lära mig mer om parfymer. Det finns många bra DIY guider på nätet som kan vägleda dig djupare in i ämnet om du så vill.

1. Förstå grunderna

Första steget är att skapa en förståelse för parfymer. Här är jag ingen expert och har en klar översikt av vad man ska veta. Du får därför själv utforska.

Sök på nätet efter do-it-yourself (DIY) recept på parfym. Där utgår jag från att de destillerat ner recepten till att vara nybörjarvänliga med ingredienser som är lätt tillgängliga.

Blending factors kan ge ett hum om hur du ska fördela antal droppar från olika ingredienser.

Ofta beskriver man ingredienserna som olika noter. Toppnoter, Mellannoter, och Basnoter. Skillnaden kan man simpelt säga beror på hur snabbt oljan avdunstar. Om det avdunstar snabbt är det en toppnot och kommer den doften man först känner av. Dock har den inte så lång varaktighet. Avdunstar oljan långsamt är det en basnot och doften blir mer framträdande i efterhand. En parfym har alltid en blandning av topp-, mellan-, och basnoter. Läs mer på wiki

Dofter brukar delas in i olika “Familjer”. Läs på om dem och vilka noter som hör till dem, exempelvis här på fragrantica. Vissa familjer kan exempelvis vara:

Sök efter parfymer som är populära eller som du gillar. Vad har de för doftfamiljer och vilka ingredienser är vanliga? Sök på exempelvis: www.fragrantica.com* eller www.parfym.se*

Sök efter vilka eteriska oljor som faktiskt är tillgängliga att köpa. Exempelvis har jag sett att vissa parfymer har specifika typer av läder-dofter men jag har inte kunnat hitta samma doft att köpa. Tips på sidor: www.organicmakers.se*, www.doftlunden.se*

* Jag har inget samarbete med länkarna, utan jag delar enbart de sidor jag själv har hittat under projektets gång.

Lästips:

2. Lukta dig fram

Det finns otroligt många dofter och du kommer ha dina egna preferenser om dem. Att läsa om vilka som är vanliga aromer hjälper inte att förstå hur det kommer att dofta. Gå till butiker och lukta på olika typer av parfymer. Ta med mobilen så att du kan söka upp huvudnoterna till parfymerna medan du är i butiken.

När du väl har eteriska oljor hemma kan du även försöka göra dig bekant med dem.

Aroma

3. Experimentera

Jag har testat att göra parfym i olika iterationen. I första iterationen följde jag en DIY recept på nätet. Blev sådär, men det gav mig lärdomar. Andra iterationen följde jag inget recept alls utan blandade efter tycke. Blev sådär det med, men det doftade bättre än första iterationen. Framsteg! Och fick mer lärdomar.

4. Knyt ihop säcken

Min tredje iteration är då jag knöt ihop säcken. Jag gick till butik för att hitta inspiration. Jag beställde just dem huvudnoterna för att ha som utgångspunkt. Sist så blandade jag främst med huvudnoterna, men la till egna ingredienser. Resultatet blev då det jag kallar för Joyeux Soir. Läs om det i det här blogginlägget: Gör en egen parfym - steg för steg

Avslut

Resan har varit lärorik och jag har gått från att sällan bära parfym till att nu bära en helt okej självblandad parfym. Det är inte ofta jag behöver blanda nytt och därmed kommer det dröja innan jag känner mig säker i den här domänen. Men ser ingen anledning att avsluta, så mycket intressant kvar att lära sig!

⏪ Tillbaka till GUIDER

Läs vidare

T-shirt

Inlägget innehåller annonslänkar Att sy en T-KÖRT går snabbt då det inte är många sömmar som ska sys. Däremot kan det vara pilligt just eftersom det är stretchtyg. Om man inte är varsam och drar i tyget medan man syr kan det bli vågigt och fult.

Cost
~220kr
Time
~3 timmar

Väst

Inlägget innehåller annonslänkar Budget och tid Det tar ca 6 timmar för mig att sy en väst. Såklart tar det längre tid första gången och går snabbare för varje gång man gör en ny väst.

Cost
~300kr
Time
~6timmar

Fluga

Budget och tid Att sy en fluga går snabbt och är ett kul projekt. Dock kan det vara lite pilligt, beroende på hur detaljrik man vill vara… Att sy en fluga tar ca 1 timme, men roligare att göra i sällskap och då kan det ta lite längre tid om man delar symaskin!

Cost
~40kr
Time
1 timme

Skjorta

Inlägget innehåller annonslänkar Material Skjorttyg: ca 150kr / meter. (Viskos-linne-mix, vit) Knappar: ca 5kr / st. (Plastknapp Basic) Tråd: ca 30kr (C Ne 50 Bomull (5709)) Mellanlägg: ca 80kr / meter (G 700 Vävt inlägg) (Länkarna ovan är annonslänkar för tyg.

Cost
~350kr
Time
~8timmar

Jeans

Inlägget innehåller annonslänkar OBS: Jag var tyvärr dålig på att dokumentera när jag sydde dessa Jeans, de var ju mitt första syprojekt! Jag kommer under våren sy ett par nya och förbättra den här guiden.

Cost
~300kr
Time
~10timmar