⏪ Tillbaka till GUIDER

Sy en trenchcoat - steg för steg

Read in 3 minutes

Pris ~1000kr
Tid att sy +20timmar

Innehållsförteckning

Vårrock

Inlägget innehåller annonslänkar

Det här är absolut det svåraste plagget jag har sytt hittills och är ännu inte helt klar än. Jag ska senare lägga till innerfickor (allra viktigaste är en snacksficka! 🍫). Här är en hel samling bilder av processen.

Budget och tid

Den här jackan satt jag med en hel helg för att försöka få klar. Det är hittills det plagget med mest detaljer och tog väldigt mycket tid! Under helgen lade jag nästan 20timmar, men då hann jag inte helt klart. Det jag har kvar är knapparna, inner-fickorna, och banden runt handleder och på axlar. Så några timmar till ska jag lägga.

Kostnadsmässigt ligger det kring 1000kr. Jag köpte från Tygverket i Stockholm med kostnaden:

Från tyg.se hade liknande kundvagn sett ut såhär:

(Länkarna ovan är annonslänkar för tyg.se. Läs här om varför jag använder annonslänkar)

Att jämföra båda butikerna är svårt då jag inte vet om kvalitén är lika bra på tyg.se. Men nu vet vi i alla fall att kostnaden är kring 800-1000kr. Det med marginal då jag inte är säker på om 3m behövs på både foder och twill.

Hur jag sydde dem

Steg 1: Klipp ut bitarna

Här klipper jag ut Twill bitarna

Här klipper jag ut fodret

Steg 2: Sy fast rygg-halvorna till en hel rygg

Steg 3: Sy OK’et för ryggen

Steg 4: Sy främre OK

Steg 5: Fäst fram- och bak-stycken via axlarna

Här ska även OKen sättas fast, så sy långsamt så att nålen inte går sönder.

Steg 6: Sy fast ärmarna vid skuldran

Steg 7: Sy sidosömmen

Steg 8: Känn av jackans storlek

Steg 9: Försök lista ut ärm-foder

Jag började här fundera kring hur man syr fast fodret till ärmarna. Jag lyckades inte komma på en plan och efter det här gick över till att sy kragen.

Steg 10: Sy krage + kragstånd och fäst i jackan

Steg 11: Sy insida foder

På framsidan är fodret tvådelad som ni ser på bilden. Den halvan mot knapparna är av twill, medan halvan mot sidan är av viskos-fodret.

Steg 12: Sy ihop fram- och bak-fodret

Sy fast framfodret med de två rygghalvorna.

Steg 13: Sy fast fodret med jackan

Steg 14: Återigen lista ut hur man sätter fast fordet i ärmarna

Steg 15: Sy ytterfickorna

Jag har äntligen lärt mig hur man syr fickor på ett enkelt sätt. Man syr fast fickbitarna först i tyget. Därefter sprätter man fickhålet och in fickbitarna. Sedan syr man fast öppningen så att den sitter bra och avslutar med att sy fast fickpåsens två sidor. Voila! Här är några glimtar av hur det ser ut.

Kvarstående Steg

Slutord

När jag väl tog på mig den första gången så kände jag verkligen en WOW-känsla. Jag har aldrig förr haft en trench coat, men den såg så bra ut och kändes helt fantastiskt! Mycket arbete för att få klart den, men det är en jacka jag vet med mig om att jag kommer använda mycket. Tack för att du har visat intresse för mig och mina syprojekt, om du har någon fråga eller feedback så tveka inte att höra av dig!

⏪ Tillbaka till GUIDER

Läs vidare

Väst

Inlägget innehåller annonslänkar Budget och tid Det tar ca 6 timmar för mig att sy en väst. Såklart tar det längre tid första gången och går snabbare för varje gång man gör en ny väst.

Cost
~300kr
Time
~6timmar

T-shirt

Inlägget innehåller annonslänkar Att sy en T-KÖRT går snabbt då det inte är många sömmar som ska sys. Däremot kan det vara pilligt just eftersom det är stretchtyg. Om man inte är varsam och drar i tyget medan man syr kan det bli vågigt och fult.

Cost
~150kr
Time
~2 timmar

Kalsonger

Inlägget innehåller annonslänkar Översikt Att sy ett par kalsonger kostar ca 60kr och tar ca 2 timmar att sy. Eftersom den här modellen är av stretchtyg kan det ta lite tid att komma in i det första gången.

Cost
~60 kr
Time
2-3timmar

Hitta en symaskin

Symaskin är det allra viktigaste verktyget att ha tillgång till för att komma igång med syandet. Tyvärr är det också det dyraste. Så fort jag började sy köpte jag mig en Emerald 116.

Cost
Time

Skjorta

Inlägget innehåller annonslänkar Material Skjorttyg: ca 95kr / meter. (Skjorttyg fiskbensmönster) Knappar: ca 5kr / st. (Plastknapp Basic) Tråd: ca 30kr (C Ne 50 Bomull (5709)) Mellanlägg: ca 80kr / meter (G 700 Vävt inlägg) (Länkarna ovan är annonslänkar för tyg.

Cost
~300kr
Time
~8timmar