⏪ Tillbaka till GUIDER

Sy en T-shirt - steg för steg

Read in 2 minutes

Pris ~150kr
Tid att sy ~2 timmar

Innehållsförteckning

T-shirt

Inlägget innehåller annonslänkar

Att sy en T-KÖRT går snabbt då det inte är många sömmar som ska sys. Däremot kan det vara pilligt just eftersom det är stretchtyg. Om man inte är varsam och drar i tyget medan man syr kan det bli vågigt och fult. För att tyget är stretchigt men inte tråden.

Har man ingen overlockmaskin får man se vilka sömmar ens symaskin kan erbjuda för att ge liknande effekt. Jag använde en vanlig raksömn för en T-KÖRT, men då var det lätt att tråden gick sönder när man skulle ta på sig tröjan. Bättre att ha en sömn som klarar att stretchas.

Budget och tid

Tidsmässigt kan det landa kring ~2 timmar att sy sig en T-KÖRT. Dock kan man vara mer tidseffektiv om man syr två eller fler samtidigt.

Man behöver bara jerseytyg och lite tråd för att sy sig en T-KÖRT. De går för ca 140kr/metern och en meter räcker. Kostnad blir då ~150kr

(Länken nedan är annonslänkar för tyg.se)

Här är ett tips på ett bra tyg för att sy T-shirts. Tula Bomullsjersey GOTS som kostar 137kr per meter. Det är GOTS certifierad vilket är ett bra hållbarhets certifikat.

Hur jag sydde dem

Steg 1: Klipp ut bitarna

Steg 2: Fäst fram- och baksida via axlarna

Steg 3: Fäst ärmarna vid skuldrorna

Steg 4: Vik in och sy ärm-kanten

Steg 5: Sy sidorna

Steg 6: Vik upp och sy nedre kant

Steg 7: Sy fast hals-remsan

Steg 8: Klar!

Jag hoppas att du uppskattade den här läsningen. Om du är nyfiken och vill veta mer, eller har andra frågor är det bara att höra av sig ♥️

⏪ Tillbaka till GUIDER

Läs vidare

Hitta en symaskin

Symaskin är det allra viktigaste verktyget att ha tillgång till för att komma igång med syandet. Tyvärr är det också det dyraste. Så fort jag började sy köpte jag mig en Emerald 116.

Cost
Time

Vårrock

Inlägget innehåller annonslänkar Det här är absolut det svåraste plagget jag har sytt hittills och är ännu inte helt klar än. Jag ska senare lägga till innerfickor (allra viktigaste är en snacksficka!

Cost
~1000kr
Time
+20timmar

Jeans

Inlägget innehåller annonslänkar OBS: Jag var tyvärr dålig på att dokumentera när jag sydde dessa Jeans, de var ju mitt första syprojekt! Jag kommer under våren sy ett par nya och förbättra den här guiden.

Cost
~300kr
Time
~10timmar

Fluga

Budget och tid Att sy en fluga går snabbt och är ett kul projekt. Dock kan det vara lite pilligt, beroende på hur detaljrik man vill vara… Att sy en fluga tar ca 1 timme, men roligare att göra i sällskap och då kan det ta lite längre tid om man delar symaskin!

Cost
~40kr
Time
1 timme

Skjorta

Inlägget innehåller annonslänkar Material Skjorttyg: ca 95kr / meter. (Skjorttyg fiskbensmönster) Knappar: ca 5kr / st. (Plastknapp Basic) Tråd: ca 30kr (C Ne 50 Bomull (5709)) Mellanlägg: ca 80kr / meter (G 700 Vävt inlägg) (Länkarna ovan är annonslänkar för tyg.

Cost
~300kr
Time
~8timmar