⏪ Tillbaka till GUIDER

Sy en väst - steg för steg

Read in 3 minutes

Pris ~300kr
Tid att sy ~6timmar

Innehållsförteckning

Väst

Inlägget innehåller annonslänkar

Budget och tid

Det tar ca 6 timmar för mig att sy en väst. Såklart tar det längre tid första gången och går snabbare för varje gång man gör en ny väst.

Det här är en väst som är fodrad. Alltså ska man utöver bomullstyget ha ett fodertyg. Jag har valt att använda viskostyg då jag tycker att det känns bättre mot kroppen.

Av bomullstyget behöver man tillräckligt för att täcka de två framstycken samt ryggstycket. Utöver det ville jag ha en rand längs insidan vid knapparna i bomull också. Totalt behövs längd på överkropp + bredd av randen + 20cm. Jag räknar med 1.5meter för att ha marginal.

Viskostyget ska bara runt kroppen en gång, så då räcker det med ungefär längden på överkroppen + 10cm. Jag köper 1m för att ha marginal.

Utöver tyg behövs knappar, jag använde 4st stora knappar.

Det går åt mycket mindre tråd än en rulle. Men vi kan räkna med att en tråd räcker för i alla fall 2 västar.

(Länkarna ovan är annonslänkar för tyg.se. Läs här om varför jag använder annonslänkar)

Hur jag sydde dem

Steg 1: Klipp ut bitarna efter mönstret

Steg 2: Sy fast rygghalvorna.

Det gäller både fodertyget och det primära tyget.

Steg 3: Sy ihop fram- och ryggbitarna via axlarna

Steg 4: Sy ihop fram- och ryggbitarna under armarna

Sidnotis:

Om man vill ha ett band längs ryggen för att spänna åt västen kan man göra det under det här steget. Jag har det på min ljusa väst, men har valt att inte ha det i resterande västar. Mest på grund av lathet då det är ett par extra moment.

Steg 5: Knip slim-linjer

På västar kan man knipa ihop någon centimeter vid nedre delen av västen. Detta kan man göra på både framsida och rygg. Syftet är att tillåta en bredare bröst, men krama om midjan så att det sitter bättre.

Det jag gör är att knipa ihop ett par cm med knappnålar och låta det avta högre upp. Likt en triangel. Jag känner av med knappnål om hur passformen blir. När jag hittar en passform som känns bra syr jag en sömn för att fästa det.

Så här ser ser slim-linjerna ut senare:

Steg 6: Sy ihop framsida-foder

Här brukar jag använda den färdiga utsidan som mönster-mall för hur jag ska klippa ut fodret på insidan. Tänk på att randen längst ut ska vara i primärtyget så att knapparna fästs bättre och västen håller längre.

Steg 7: Fäst fodret

Efter att du fäst fodrets fram- och baksida likt primärtyget ska du fästa det fodret med primärtyget. Först genom att följa kanterna

Sedan genom att fästa armhålorna:

Steg 8: Markera fickorna

Steg 9: Sy fickpåsar som du sedan fäster

Jag har sedan det här lärt mig hur man gör fickor på ett bättre sätt, även om det här också fungerar helt okej! Mer om bra fick-teknik kommer i en framtida blogg-inlägg 👌

Steg 10: Sy fast knapparna

Slutord

Att ha ett par västar i sin garderob skapar mycket värde. Det är ett plagg man kan lägga till i sin outfit för att ge en helt ny känsla. Jag har nu valt att ha en mörk och en ljus väst, vilket också bidrar till stor variation av outfits. Om man vill gå åt ett mer minimalistikt garderob, eller “capsule wardrobe”, så tycker jag att väst är en definitiv stark kandidat!

Jag hoppas att du uppskattade den här läsningen. Om du är nyfiken och vill veta mer, eller har andra frågor är det bara att höra av sig ♥️

⏪ Tillbaka till GUIDER

Läs vidare

Bekämpa svettfläckar

Jag är inte utbildad inom kemi eller kroppens alla processer. Här nedan är min sammanfattning av vad jag hittat och granskat. Om du hittar något fel får du gärna höra av dig så rättar jag till det!

Cost
Time

Hitta en symaskin

Symaskin är det allra viktigaste verktyget att ha tillgång till för att komma igång med syandet. Tyvärr är det också det dyraste. Så fort jag började sy köpte jag mig en Emerald 116.

Cost
Time

T-shirt

Inlägget innehåller annonslänkar Att sy en T-KÖRT går snabbt då det inte är många sömmar som ska sys. Däremot kan det vara pilligt just eftersom det är stretchtyg. Om man inte är varsam och drar i tyget medan man syr kan det bli vågigt och fult.

Cost
~150kr
Time
~2 timmar

Chinos

Om designen De här chinos är inte riktigt som vanliga chinos. Mallen jag har utgick efter att jag tog mått på ett par frackbyxor. De var det närmsta till chinos jag hittade hemma.

Cost
~350kr
Time
~10 timmar

Regnjacka

OBS: Den här sidan är under konstruktion och inte helt komplett än. Vill du veta mer om hur man syr en regnjacka får du gärna pinga mig på instagram. Inlägget innehåller annonslänkar Material Här är en lista på material för att sy en regnjacka.

Cost
~400kr
Time
~12timmar