DENÉMIN - Mina första jeans!

2016-05-01

Lästid 2 minuter

Innehållsförteckning

Mina jeans gick sönder och behövde nya. 900kr i butiken?! Nej, jag tog mig till tygbutiken och köpte demin-tyg för 300kr istället. Jag var student på den tiden och min timlön var ändå minimal 🤷🏻‍♂️

DENÉMIN - Mina första jeans!

Story

Det här plagget är det första jag någonsin sydde. Jag kan inte minnas vad som gav mig idén, inga jag känner syr egna kläder. Det jag minns är att mina jeans jag ägde då gick sönder i skrevet. Lite frustrerad av att behöva köpa ett par nya för det lilla, men gick ändå ner till stan för att köpa ett par nya.

Väl i butiken valde jag ut två byxor som jag prövade, de kändes bra. Jag kollade prislappen, 1000kr?! Kanske inte de dyraste byxorna, men väl över min studentbudget.

Jag gick ner för gatan till tygbutiken och undersökte vad tyg + knappar hade kostat. Mellan 250-300kr. Det enda som saknades var en symaskin. En ny symaskin kostar upp till 3000kr, men håller i en evighet. Räknade ut att jag behövde bara sy 6 par byxor under min livslängd för att gå plus på maskinen, därefter börjar jag spara ordentligt med pengar.

Symaskin

Jag köpte extra mycket tyg för att kunna laga byxorna någon om de någonsin skulle gå sönder. Vilket har hänt, så det var ju tur att jag tänkte så!

Varför “DENÉMIN”?

Det här plagget var startskottet på min nya relation till mina kläder. Den förändrade mitt synsätt på kläder och jag är så stolt över den! Därför passar det bra att kalla den för “Den é min”. Vilket också är ett ordspel på “Demin” som jeans-tyg även kallas.

Budget och tid

Det är svårt att estimera då det här var mitt första syprojekt. Estimerar att det tog mig 15-20 timmar. Men hade jag gjort om det idag hade det tagit 8-10 timmar nu när jag har gjort en guide för mig själv om hur man syr chinos.

Kostnaden för ett par jeans ligger runt 300-350kr.

Hur jag sydde dem

Vill du lära dig hur jag sydde byxorna kan du läsa guiden: Syguide: Sy ett par jeans - steg för steg

Slutord

Att sy sig ett par jeans är ett projekt att ha respekt för. Att sätta ihop benen gick jättesnabbt och jag trodde att jag var snart klar. Men det är detaljerna som sedan tar tid. Gylf, fickor, bakfickor, att sy in, “bältremen”, osv. Detaljerna kan man inte stressa igenom utan måste varsamt se till att det blir bra.

Det är värt all möda. DENÉMIN passar formen bra och har är den byxa som har hållit längst. Sedan är det en bra ego-boost varje gång man berättar att ens jeans är egensydda och man ser imponerade miner!

Avator av

Skrivet av:

Christopher "Nille" Nilsson

⏪ Tillbaka