ROSETT LÅNG - Min egenvirkade slips!

2017-12-26

Lästid 3 minuter

Innehållsförteckning

ROSETT LÅNG - Min egenvirkade slips!

Historia

Mellandagarna 2017. Jag blev plötsligt passionerad över att göra en egen virkad slips. Jag hade inte virkat eller stickat sen syslöjden, men jag var fast inställd på att det skulle gå.

Jag hade dock ett problem, efter mellandagarna skulle jag behöva tentaplugga och därefter påbörja ett hektiskt termin. Jag kände mig själv och visste att om jag inte hann klart innan nyår skulle jag nog aldrig avsluta projektet. Så det jag tog mig till en butik för att köpa garn och virknålar. Sen var det bara att sätta igång 💪

Hur jag gjorde

Steg 1: Lär dig virknings-grunderna

Jag hittade en video på youtube som beskrev hur man gjorde en enkel mask i virkning. Jag lärde mig att virka fram och tillbaka, men även att man kunde sätta ihop ändarna och bilda en “tub”. Det här var all grundkunskap som behövdes.

Steg 2: Virka en tub

Jag började virka från den smala änden av slipsen. Då kunde jag få en hel del övning innan jag kom till det breda partiet som faktiskt syns. Där vill jag ju inte göra misstag längre.

Jag bildade maskar till de bildade den omkrets jag behövde, sedan började jag virka runt, runt, runt och runt. Efter några timmar såg det ut såhär:

Jag insåg snabbt att det här projektet skulle ta längre tid än jag tänkte mig, och jag satte i en högre växel.

Steg 3: Breda ut

Tuben hade samma bredd hela vägen tills man kommer till det breda partiet som faktiskt syns framåt.

När jag var nöjd med längden på den smala änden började jag lägga till en extra mask för varje halvt varv. Jag fortsatte så tills jag fick den önskade bredden på slipsen jag ville ha.

Steg 4: Fortsätt…

Nu var det bara att fortsätta och virka runt, runt och runt. Här någonstans tog mitt garn slut och jag fick fortsätta på en ny rulle.

Steg 5: Stäng tuben

När du har nått önskad längd är det bara att stänga tuben.

Steg 6: Hållare för slipsen på baksidan

Jag virkade en liten remsa som jag sedan fäste på baksidan av slipsen. Det här är ett fulfix, men det fungerar!

TIPS

Varje gång man knyter slipsen så blir den smala delen lite töjt och därmed längre. Jag har behövt klippa av den smala biten ett par gånger då den blev för lång och syntes. Så börja med en kortare ände än du tror.

Slutord (Budget och tid)

En miljon maskar senare är slipsen klar. Det här som jag trodde skulle ta mig en dag tog mig istället 40 timmar fördelat över 4 dagar. Priset var ändå relativt billigt, en och halv rulle garn. Så ca 50kr.

Det var en intensiv vecka och jag fick en hatkärlek för slipsen. Dels för att jag var frustrerad över att det tog så lång tid, och dels för att jag blev så stolt över hur snygg den blev! Nu använder jag slipsen alla tillfällen jag kan.

Det kanske inte syns på bilden nedan, men i mitten så gjorde jag ett misstag och missade en mask. Det syns knappt, men för mig är det tecknet som visar att slipsen är min. Den är inte massfabrikerad någonstans, för utav alla tusentals maskar jag gjorde så blev det ett fel där. Ett slarv som på något sätt visar dess äkthet.

Jag hoppas att du uppskattade den här läsningen. Om du är nyfiken och vill veta mer, eller har andra frågor är det bara att höra av sig ♥️

Avator av

Skrivet av:

Christopher "Nille" Nilsson

⏪ Tillbaka