Egensydda chinos!

2018-09-10

Lästid 3 minuter

Innehållsförteckning

Från att ha sytt ett par jeans har jag fortsatt med att sy chinos. Och wow, man blir så glad när man är klar och de blir så fina! 👏

Egensydda chinos!

Jag har sytt 3 par byxor efter PANTALÅNG mönstret. En klassisk chinodesign med en twist - att den är lite “högre” och bärs upp bäst med hängslen. Den vänstra och högra byxan på bilden ovan är sydda i en stretchig bomullstyg. Alltså bomull med några procent elastan. Byxan i mitten är sydd i 100% bomullstyg och saknar stretch men känns mer tålig.

Story

Sommarn 2018 förberedde jag mig för att flytta och sommarjobba i Stockholm. Min mamma ringde veckan innan för att kolla läget. Hon visste att jag oftast bar jeans (speciellt mina egensydda 👖) men hon tyckte att det var dags för mig att ha nya byxor som passade arbetsplatsen mer. “Köp dig ett par chinos och säg vad de kostade så swishar jag”. Världens snällaste och omtänksamma mamma!

Tyvärr hade jag nyligen beslutat för att enbart sy kläder och inte köpa nya. Jag är ganska envis så jag höll fast mig vid beslutet, men mamma är minst lika envis. Hon körde ner till Lund från Karlskrona, körde mig till en tygbukik och sa “Idag syr vi dig ett par byxor”.

Start av sy-dag

Vi handlade tyg och åkte hem. Nu var frågan, hur syr vi ett par chinos? Jag hade inga chinos hemma att ta mått ifrån. Men, jag hade ett par frackbyxor som har liknande fickor och stil. Det fick duga.

Sy-bilder Färdig

När vi var klara med byxorna var de supersnygga och både jag och Mamma var stolta över resultatet! Jag tog på mig dem, men något kändes lite fel… Jag lyfte byxorna och insåg att de är ju gjorda av mått från en frackbyxa. De ska ju såklart bäras högt med hängslen!

Det kändes konstigt att bära hängslen till en början. Men stilen föll mig in i smaken och sedan dess har jag hållt mig kvar med den detaljen. Det ger byxorna en historia och en egen karaktär.

Varför “Pantalång”

Byxor översatt till spanska är “pantalones”, så pantalång är en liten ordvits på det! Passar väldigt bra eftersom mina framtida egensydda shorts kan döpas till “PANTASMÅ” 🙆🏻‍♂️

Budget och tid

Beroende på vilket bomullstyg du hittar kommer priset att ligga runt 300-400kr. Den senaste byxan jag sydde var jag klar med under en lördag. Alltså räknar jag med ca 8-10 timmars arbetstid för att sy ett par chinos. Nu när jag har en tydligare steg-för-steg mall är det inga konstigheter utan det är bara att sy på utan att behöva ifrågasätta sig själv.

Hur jag sydde dem

Vill du lära dig hur jag sydde byxorna kan du läsa guiden: Syguide: Sy ett par chinos - steg för steg

Avator av

Skrivet av:

Christopher "Nille" Nilsson

⏪ Tillbaka