ÄRMVÄCK

2018-09-10

Lästid 2 minuter

Innehållsförteckning

En viktig bit i min kollektion är västen. Jag nu sytt mig ett par stycken och döpt mitt mönster för ARMVÄCK.

ÄRMVÄCK

Väst har jag alltid tyckt vara ett fascinerande plagg. Det är inte ofta man ser någon bära väst, och därmed blir det lite mer exotiskt. Samtidigt som det är ett plagg som höjer stilen och kan användas i många olika situationer.

Förutom att jag tycker att väst är snyggt är det även väldigt funktionellt! Jämfört med en kavaj-jacka begränsar det inte rörelse-friheten och är svalare tack vare de stora ärmhålen. Att sedan ha extra fickor i västen är något man snabbt vänjer sig vid och lätt saknar när man inte bär väst.

Min första väst gjorde jag med hjälp av Mamma och vi hade ingen aning om hur man skulle göra. Vi användes oss av en gammal väst för att ta mått och skapa ett eget mönster. Det fungerade bra, men man märker i fickorna att vi inte riktigt visste hur man gör fickor, men inget som någon lägger märke till 👌

Att sy en väst är på ett sätt enklare än man tror, det är ju färre steg som behövs jämfört med exempelvis ett par byxor. Men man behöver fortfarande hålla tungan rätt i mun. Efter jag sydde min första väst med Mamma skulle jag själv sy mig en navyblå väst. Det gick undan då jag visste hur man gjorde, och jag var inte alls lika detaljrik som mamma. Resultatet blev att fickorna hamnade lite på olika höjder, men när jag väl skulle ta på mig den och knäppa knapparna insåg jag ett misstag. Att jag satte knapparna på “fel sida”. Än idag känns det fortfarande lite awkward att knäppa västen…

Varför “ÄRMVÄCK”

Det är ett ordskämt baserat på ordet armveck och att en väst är som en kavaj fast ärmarna saknas. Ärmen är väck.

Budget och tid

Det tar ca 6 timmar för mig att sy en väst. Såklart tar det längre tid första gången och går snabbare för varje gång man gör en ny väst.

Materialkostnaden ligger runt 300kr för en väst.

Hur jag sydde dem

Vill du lära dig hur jag sydde västen kan du läsa guiden: Sy en väst - steg för steg

Slutord

Att ha ett par västar i sin garderob skapar mycket värde. Det är ett plagg man kan lägga till i sin outfit för att ge en helt ny känsla. Jag har nu valt att ha en mörk och en ljus väst, vilket också bidrar till stor variation av outfits. Om man vill gå åt ett mer minimalistikt garderob, eller “capsule wardrobe”, så tycker jag att väst är en definitiv stark kandidat!

Avator av

Skrivet av:

Christopher "Nille" Nilsson

⏪ Tillbaka