REGNVÄCK - Min egensydda regnjacka!

2019-10-01

Lästid 3 minuter

Innehållsförteckning

REGNVÄCK - Min egensydda regnjacka!

Att sy en regnjacka kändes helt annorlunda jämfört med tidigare projekt. Tidigare projekt kunde jag bara sprätta upp och sy om ifall jag gjorde ett misstag. Men det kan jag inte göra med en regnjacka. Då riskerade jackan att få massa små hål som läcker!

Hösten 19 hade jag 3 veckor semester som jag planerade tillbringa i Skåne. Innan den här resan hade jag börjat klippa ut bitarna för min nya regnjacka. Jag råkade ut för ett grovt fall av prokrastinering, så jag tog till kontroversiella metoder för att få klart jackan. Jag packade inte ner någon jacka inför min resa.

Jag råkade ut för ett grovt fall av prokrastinering, så jag tog till kontroversiella metoder för att få klart jackan.

Jag tänkte att om det börjar regna så skulle min motivation öka drastiskt. En dag hade jag ett tandläkarbesök inbokat på eftermiddagen. När jag vaknade upp på morgonen såg jag att det regnade. Det regnade JÄTTEMYCKET och skulle inte sluta. Jag har aldrig sytt så snabbt och effektivt som de 4 timmarna!

Bitarna var redan utklippta sedan innan, så det var bara att sy. Jackan blev inte 100% klar utan den saknade knappar för att stängas och den saknade fickor. Men äh, den var “good enough”. För att hålla jackan stängd på väg mot tandläkaren använde jag måttbandet som skärp. #trust-me-im-an-engineer

Varför “REGNTÄCK”

En direkt översättning av de två engelska orden “RAIN” och “COAT” 🤷

Budget och tid

Jag trodde att det skulle ta mycket tyg att sy regnjackan så jag köpte 4meter regnjackstyg. Fick en halvmeter extra för att rullen var nästan slut. Wohoo! Totalt gick mitt köp på 750kr, inklusive knapp och tråd. I slutändan använde jag enbart hälften av tyget för jackan. Därmed landar priset på ~400kr för en regnjacka. Den är dock inte fodrad och därför så billig.

Tidsmässigt lade jag mycket tid på att mäta ut bitarna för jackan och klippa ut perfekt med sömnsmån. Själva utförandet gick snabbt då jag hade tidspress. Jag lade ~6timmar för planering och utklippning, ~5timmar för att sy det mesta, och ~1 timme för knappar. Fickor saknar den än, men det kommer! Totalt är projektet uppe i ~10 timmar

Hur jag sydde dem

Jag hann inte dokumentera själva sy-processen, men här är bilder på hur jag planerade alla bitar. Vill du veta hur man syr en jacka kan du kika in Sy en trenchcoat - steg för steg. Liknande steg, bortsett från att regnjackan inte har foder och istället för krage har den en luva.

Mallen

Här kan vi se hur jag planerade klippa ut bitarna. Genom att optimera hur jag lade bitarna behövde jag bara använda 2.25 meter tyg.

Bitarna

Minitrick

Jag var rädd för att använda knappnålar när jag skulle sy in knappremsan längs framsidan. Tyget hade svårt att ligga still, så jag använde en linjal som stöd för att vika in tyget och hålla det på plats.

Resultat

Jag hoppas att du uppskattade den här läsningen. Om du är nyfiken och vill veta mer, eller har andra frågor är det bara att höra av sig ♥️

Avator av

Skrivet av:

Christopher "Nille" Nilsson

⏪ Tillbaka