En egensydd skjorta

2020-03-03

Lästid 2 minuter

Innehållsförteckning

En egensydd skjorta

Historia

Att sy en skjorta är bland det plagget jag har varit mest nervös inför. Passformen är så viktig att det blir rätt. Annars syns det tydligt.

När jag sydde min skjorta gjorde jag den som vanligt lite större för att kunna sy in den senare för att få en bättre passform. Dock var det en sak jag inte hade räknat med. Vad gör jag om jag råkar göra kragen för lång? Vilket var just det jag råkade göra.

För att lösa problemet tog jag och klippte itu hela skjortan längs mittryggen. Från svank till krage. På så sätt kunde jag vika in skjortan och sy in, så att kragen blev tightare. Nu har min krage ett “ärr” längs nacken vilket inte är optimalt, men det ger skjortan en historia!

Budget och tid

Budget För att sy en KNAPP-KÖRT krävs mellan 1.5-2m tyg beroende på storlek. Sen köpte jag 13 knappar per skjorta. Antalet kan variera på beroende på design. Tänk att det är ca 7 knappar längs framsidan, sedan kanske man har 1-2 knappar på manchetten och någon vid kragen. Sedan vill man ha extra knappar utifall att någon åker av. Jag köpte tyg för att kunna sy två skjortor (+ marginal) och landade på ca 800kr vilket ger 400kr per skjorta.

Tid Jag följde ett mönster och guide när jag sydde skjortan så det gick snabbare än det hade tagit annars. Uppskattningsvis 6-8 timmar att fullborda hela skjortan.

Hur jag sydde dem

Vill du lära dig hur jag sydde skjortan kan du läsa guiden: Sy en skjorta -steg för steg

Slutord

Det var en milstolpe att sy en egen skjorta. Tidigare hade jag sytt byxor och västar, och där kan man komma undan med att det sitter lite snett. Men på en skjorta är passformen viktigare. Även om det inte blev perfekt blev jag nöjd med skjortan och använder den mer än gärna idag!

Även om den inte är så mycket billigare än en skjorta på en vanlig butik, så känns tyget av bättre kvalité och jag känner att den komma hålla längre! Superb!

Jag hoppas att framöver göra ett par skjortor till av samma mall för att kunna bära egensydda skjortor varje dag 💥 👔

Jag hoppas att du uppskattade den här läsningen. Om du är nyfiken och vill veta mer, eller har andra frågor är det bara att höra av sig ♥️

Avator av

Skrivet av:

Christopher "Nille" Nilsson

⏪ Tillbaka