SNÄDERS

2020-03-07

Lästid 5 minuter

Innehållsförteckning

SNÄDERS

Historia

Ända sedan jag började min resa mot att sy en egen garderob så var det något som skavde. Skjorta, byxor, jacka, ja allt verkar ändå rimligt att kunna sy själv. Men skor? Hur gör man ens? Hur förenklar jag det så att jag kan själv göra det, men samtidigt snygga nog att ingen märker att de är egensydda? Det gjorde mig ledsen när jag tänkte på det, för jag trodde aldrig att jag skulle lyckas.

Men som alltid är saker enklare än man tror och jag var bara en googling ifrån att hitta Sneakerkit! Från Sneakerkit kan man beställa hem ett kit för att sy sig ett par läder-sneakers. En gudagåva! 🤩 Vanligtvis hade jag föredragit att inte följa en guide/mall. Men just skor känns som en konst att ha respekt för. Det är bra att de första par skorna följa kitet så att man får en känsla för det, och därefter kan gå wild and crazy. Sneakerkit uppmuntrar också att man gör sin egna stil och har mycket inspirerande bilder på sin hemsida och instagram.

Varför “SNÄDERS”

En förkortning av SNEAKERS + LÄDER. Och det låter ganska fräsigt. 🏎

Budget och tid

Jag beställde ett BASIC Sneakerkit med läder och öljetterna. Inklusive frakt landade notan på drygt 900kr. Jag valde att fodra mina skor och använde en bit tyg som jag hade hemma från tidigare projekt. Hade man köpt det nytt hade det legat på under 50kr mer. Man kan även beställa en “MultiPlier” från sneakerkit för att fästa öljetterna. Jag hade en sådan hemma sen innan och behövde inte det.

Tidsmässigt tog det mig 10timmar inklusive pauser och matfixande (och jag kan ha även multi-taskat med TV-tittande). En ganska mysig lördags-aktivitet! Om du inte fodrar skorna lär det gå snabbare, och ännu snabbare om du är fullt fokuserad ✌️

Hur jag sydde dem

Det finns bra youtube-guider hos sneakerkit på hur man syr skorna. Därför kommer jag inte gå in på djupet, utan bara visa bilder över de olika stegen det tog för mig :)

Steg 1: Ta emot paketet

I paketet ingick:

Steg 2: Skriv ut mönster

När man har mottagit paketet är att skriva ut ett mönster för ens egna storlek. Det kan man göra på Sneakerkits hemsida

Steg 3: Markera mönstret på lädret

Jag använde en sprättare för att genom pappret markera vart alla hål ska vara i lädret.

Steg 4: Klipp ut läder-bitarna

Steg 5: Klipp ut foder

Steg 6: Sy fast fodret

Läder är ett tjockt material och har du ingen anpassad nål för det kan den lätt knäckas. Jag sydde fast fodret genom att manuellt vrida fram symaskinen och använde alltså inte pedalen. Dels för att få mer precision, och att undvika att nålen skulle knäckas.

Steg 7: Gör hål för stygn och för skosnören

Det låter enkelt, men man fick en del mjölksyra i handen! Man behövde ta i och det är fler hål än man tror…

Steg 8: Sätt fast öljetterna

Steg 9: Börja sy fast lädret i sulan

Man ska klippa använda tråd som är 3.5 gånger längden av omkretsen på skon. På skosulan är det utgröpt där man ska sy vilket underlättar. Man fick dock ta i lite för att trycka igenom nålen och det här steget tar sin lilla tid att sy ett par varv runt skon.

Steg 10: Sy fast främre och bakre läderbiten

Steg 11: Färdig!

När du är klar med första skon är det bara att börja om och göra nästa 👏

Slutord

Eftersom det kostade drygt 900 kr brukar jag skämta om att jag fick det sämsta av två världar - både att jag betalar mer och får en sämre sydd sko då jag inte kan jämföras med en som gör skor till yrket. Men sanningen är att det hittills känns värt att. Senast jag köpte ett par skor (för 400kr) gick de sönder inom några veckor. Mina SNÄDERS har hållit i ett halvår och jag hoppas att de håller länge till.

Sneakerkit har sedan gjort det väldigt bra att man får en färdig kit och guider så att man lyckas göra ett par bra skor. Samtidigt som de ger utrymme för en att designa sina skor till att passa ens egna stil och uppmuntrar med inspiration! Det tycker jag gör värt det hela.

Sen ska man inte glömma bort syglädjen den skapar. Man blir oerhört stolt över sina skor, och man kan lätt göra det här till en “workshop” som man gör tillsammans med vänner, familj och barn.

Den enda nackdelen jag ser är att materialet är läder. Jag försöker bli mer hållbar med min konsumtion och läder-industrin är inte alltid bra för djuren eller de som arbetar med kemikalierna för att producera lädret. I framtiden hoppas jag kunna följa sneakerkits mall, men använda tyg istället. Alternativt att gallra egen läder efter jaktlycka. Ett annat alternativ är att sätta sig in i hur långt vegan-läder har kommit och beställa sådant material istället. Är du insatt i vegan-läder? I sådana fall får du jättegärna höra av dig och upplysa mig 💡

Tack för att du har läst storyn om mina SNÄDERS, hoppas det har inspirerat dig! Om det är något du undrar eller om du har feedback får du gärna höra av dig via kontaktformuläret ♥️

Avator av

Skrivet av:

Christopher "Nille" Nilsson

⏪ Tillbaka