Joyeux soir - min egna parfym!

2020-12-02

Lästid 3 minuter

Innehållsförteckning

Joyeux soir - min egna parfym!

Jag har varit intresserad av att lära mig göra egna parfymer i syfte av lära mig mer om dem. Jag är ingen expert och den här artikeln bör du inte följa till punkt och pricka. Utan det är mitt sätt att vara transparant med mina projekt och loggföra processen. Hoppas det inspirerar dig till att pröva själv!

Joyeux Soir

Den här doften är inspirerad från “Grand Soir” parfymen. För att återskapa en liknande arom gick jag in i fragrantica.com för att hitta huvudnoterna. Enligt fragrantica var de:

Efter jag fått hem huvudnoterna började jag blanda. Under processen luktade jag av för att justera kvoten mellan ingredienserna.

Efter ett tag började doften bli god, men ingredienserna gick tydligt att urskilja och de gick inte ihop till en doft. Då började jag blanda i andra aromer för att föra samman dofterna. Jag hade sen innan ett mindre lager av eteriska oljor till min hjälp. Den här delen av processen är mycket att gissa och anpassa efter ens egna smak. Om du har tips på artiklar/böcker på detta får du gärna höra av dig!

Aroma

Budget och tid

Tid

Har man ett färdigt recept går det här snabbt. Vill man anpassa sitt egna recept fyllar man på med några droppar i taget, luktar efter och anpassar. Men räkna med max 1 timme.

Kostnad

Jag har än så länge inte fått slut på en eterisk olja då man enbart använder några droppar i taget. Jag vet därmed inte hur många droppar som får plats i en 5/10ml flaska. Priset per ml parfym är därför svår att beräkna. Men en kundkorg kan se ut såhär:

Eteriska oljor:

Total kostnaden hamnar runt 600-700kr inklusive frakt. Dock varar alla eteriska oljor länge, främst jojoba-oljan man bör fylla på med. Jag kan även rekommendera att köpa bägare att blanda i och pipett, om du inte redan har det. Priset lär i längden hamna på ca 200-300kr per 100ml för parfymen

(Jag har inget samarbete med butikerna jag länkar till. Jag länkar enbart för att du ska få uppfattning på pris och vart man kan handla. Finns givetvis andra försäljare, bara att söka på nätet!)

Att tänka på

Recept

Här är det slutgiltiga recepten för min förska version av parfymen. Receptet kommer att justeras vid framtida blandingar efter tycke och smak vid tillfället.

Eteriska oljor

Övrigt:

Märk att jag använde totalt 25st droppar eterisk olja per 25ml. Jag tror att det är lite för lite, får återkomma om det. Viktigt att inte ha för mycket dock då det inte är bra för hyn. Eterisk olja är generellt inte bra att ha direkt på huden.

Slutord

Jag hoppas att du uppskattade den här läsningen. Om du är nyfiken och vill veta mer, eller har andra frågor är det bara att höra av sig ♥️

Avator av

Skrivet av:

Christopher "Nille" Nilsson

⏪ Tillbaka