Hur man fixar vanliga skador på kläder

2021-06-07

Lästid 6 minuter

Innehållsförteckning

En guide till hur man lagar vanliga skador på kläder, såsom trasiga sömmar, förlorade knappar och hål i tyget. Detta kan vara speciellt användbart för den som vill skapa en minimalistisk garderob med kläder som håller länge.

Introduktion

I den här artikeln tänkte vi ge dig en steg-för-steg-guide till hur du kan laga vanliga skador på kläder, så att du kan hålla dina favoritplagg i form längre. Att laga skador på kläder kan vara en bra idé av flera anledningar. För det första kan det hjälpa dig att skapa en minimalistisk garderob med kläder av hög kvalitet som håller länge. Att laga skador på kläder kan också vara ett miljövänligt alternativ till att slänga plagget och köpa nytt, samt ge dig möjlighet att personifiera dina plagg på ett unikt sätt.

I den här artikeln riktar vi oss främst till den som har som mål att skapa en minimalistisk garderob med kläder av hög kvalitet som håller länge. Om du är en av dem, hoppas vi att du hittar artikeln användbar och att du får lite inspiration för att laga dina egna kläder.

Trasiga sömmar

Trasiga sömmar är en vanlig skada på kläder, och tur är väl det, eftersom det är en relativt lätt skada att laga. Du behöver följande verktyg:

Följ stegen nedan för att laga trasiga sömmar:

 1. Börja med att välja en trådfärg som matchar plagget så gott det går. Det kan vara svårt att få en helt perfekt match, men det viktigaste är att tråden inte sticker ut för mycket.
 2. Klipp av den trasiga sömmen så nära kanten som möjligt utan att skära i tyget. Använd en sax med skarpt blad för att göra detta.
 3. Börja sy på nytt från insidan av plagget, och försök att följa den gamla sömmen så gott det går. Använd en liten stygnlängd och försök att få sömmen så jämn som möjligt.
 4. När du har nått slutet av sömmen, klipp av tråden och fäst den på insidan av plagget så att den inte sticker ut.

Tips:

Förlorade knappar

Förlorade knappar är en annan vanlig skada på kläder. Med lite tålamod och lite tråd kan du enkelt sy på en ny knapp och få plagget att se ut som nytt igen. Du behöver följande verktyg:

Följ stegen nedan för att sy på en förlorad knapp:

 1. Börja med att välja en knapp som matchar de övriga knapparna på plagget så gott det går. Det kan vara svårt att få en helt perfekt match, men det viktigaste är att knappen inte sticker ut för mycket.
 2. Klipp av en längd tråd som räcker till att sy runt knappen ett par gånger. Fäst tråden på insidan av plagget, ovanpå det ställe där den förlorade knappen satt.
 3. Sätt på knappen och börja sy genom alla hålen med tråden. Försök att få tråden så jämn som möjligt, och se till att knappen sitter ordentligt fast.
 4. När du har sytt runt knappen ett par gånger, klipp av tråden och fäst den på insidan av plagget så att den inte sticker ut.

Tips:

Hål i tyget

Hål i tyget är en skada som kan uppstå på olika sätt, t.ex. genom att man sitter på något skarpt eller genom slitage. Oavsett orsaken kan hål i tyget vara irriterande, men tur är väl det att det går att laga. Du behöver följande verktyg:

Följ stegen nedan för att laga hål i tyget:

 1. Börja med att välja ett tyg som matchar plagget så gott det går. Det kan vara svårt att få en helt perfekt match, men det viktigaste är att tyget inte sticker ut för mycket.
 2. Klipp ut en rund eller fyrkantig lapp av tyget som är stor nog att täcka hålet plus lite extra på kanterna.
 3. Placera lappen ovanpå hålet och sy fast den på insidan av plagget. Använd en liten stygnlängd och försök att få sömmen så jämn som möjligt.
 4. När du har sytt fast lappen, klipp av tråden och fäst den på insidan av plagget så att den inte sticker ut.

Tips:

Avslutning

Vi hoppas att du har hittat artikeln “Hur man fixar vanliga skador på kläder” användbar, och att du har fått lite inspiration för att laga dina egna kläder. Att laga skador på kläder kan vara en bra idé av flera anledningar: det kan hjälpa dig att skapa en minimalistisk garderob med kläder av hög kvalitet som håller länge, det kan vara ett miljövänligt alternativ till att slänga plagget och köpa nytt, samt ge dig möjlighet att personifiera dina plagg på ett unikt sätt.

Om du vill förhindra skador på kläder i framtiden kan du tänka på följande:

Vi hoppas att du har lärt dig lite om hur du kan laga vanliga skador på kläder, och att du känner dig mer självsäker att laga dina egna plagg i framtiden. Lycka till!

Avator av

Skrivet av:

Nille Nilsson

⏪ Tillbaka