Introduktion till postmortems

2022-10-01

Lästid 3 minuter

Innehållsförteckning

Det har nu gått 4 år sedan jag började sy mina egna kläder. Plaggen har slitits och har behövt lagning. Men jag har nu fått många lärdomar längs vägen om vad som snabbt har gått sönder och vad som hållit.

Slitage och nybörjarmisstag

Att kläderna har gått sönder (kanske) på grund av mina nybörjarmisstag är inget som demotiverar mig. Snarar tvärtom. Nu har jag chansen att utvärdera utfall, reflektera över lösningar och utvecklas framåt. Planen är fortsatt framåt att sy mina egna kläder. Ser inget behov än av att börja köpa.

Det största problemet har varit att kontinuerligt sy nya kläder. Livssituation ändras, intressen ändras fram och tillbaka. Det är helt naturligt, men har konsekvenserna av att jag nu har använt kläder tills de slits och lagat så långt jag kan. Nu under hösten är ska jag göra ett ryck och sy nästa “generation” av plagg. För att inte göra samma misstag är det först dags för post-mortems ☠️

En bildkollektion över söndriga kläder

Vad betyder postmortem?

Post-mortem är ett term jag har lärt mig ifrån IT-världen, men är ursprungligen kommer från medicin. Ordet kommer från latin och betyder “efter döden”, och inom medicin är handlar det om en obduktion. En undersökning av den avlidnes kropp för att härleda dödsorsaken. Inom tech är begreppet mindre läskigt. Det är en undersökning av en incident eller serverkrash där man vill hitta grundorsaken till felet och ta lärdom för att minimera risken att det sker igen. Som det nämnts i Googles SRE handbook:

“The cost of failure is education.”
– Devin Carraway

Ett otroligt bra sätt att se på misslyckanden!

Plaggens postmortems

Alla kläder kommer till slut att slitas ut till den grad att de inte längre är brukbara. Såklart finns det undantag av bra plagg som håller läääänge med bra klädvård. Tyvärr känner jag mig själv och hög kvalitet på mina syprojekt eller klädvård är inte min starka sida. Så det är ingen realitet för mig.

När plaggets livslängd väl finns det många lärdomar om slitagen och skadorna. Speciellt för mig som siktar på en minimalistisk garderob och kommer sy fler likadana plagg. Varför ändra en stil som jag vant mig vid 😎

Jag kommer nu påbörja en serie med inlägg där jag dokumenterar postmortems över mina plagg. Jag kommer gå igenom plagg för plagg ska försöka svara på frågorna;

Förhoppningsvis kommer dessa dokumenterade postmortems leda till längre livslängd av klädesplagg i framtiden.

Jag är inte alltför aktiv på social media, men av vad instagram visar mig är det fokus på nya skapelser av kläder (om instagram vet att man har intresse för att sy). Inspiration är bra, men vore kul att se fler postmortems och ta lärdomar av varandras misstag. Jag antar att du som läser det här likt mig delar med dig av dina syprojekt på en plattform. Dela du med dina postmortems och pinga mig så jag kan läsa! 🥳 

Avator av

Skrivet av:

Nille Nilsson

⏪ Tillbaka