⏪ Tillbaka till GUIDER

5 sätt att få tag på en Symaskin 🧵

Read in 5 minutes

Innehållsförteckning

Symaskin är det allra viktigaste verktyget att ha tillgång till när du ska börja sy. Hur gör man för att få tag på en?

Symaskin är det allra viktigaste verktyget att ha tillgång till för att komma igång med syandet. Tyvärr är det också det dyraste. Så fort jag började sy köpte jag mig en Emerald 116. Den har varit mig trogen sedan 2016 och jag har därför lite kunskap om andra symaskiner och vad som skiljer dem åt. Vill du jämföra symaskiner och hitta den mest prisvärda är den här artikeln inte för dig. Utan här går jag igenom de olika alternativen du har för att hitta en symaskin.

(Jag har länkar till externa parter, men jag har ingen sponsring eller samarbete med dem.)

Först: Symaskin vs overlock

I början visste jag inte ens om att det fanns något som hette overlockmaskin och vad det innebar. Nu har jag börjat inse värdet i att ha en overlockmaskin. Om man syr mycket i stretch-tyger borde man överväga att ha en overlock istället. Med en vanlig symaskin är det svårt att få sömmen att bli snygga och det sömmen blir lätt “vågiga”. I alla andra fall tycker jag att en symaskin klarar sig bra och är en bättre maskin för nybörjare.

Så bestäm dig först för vad som bäst passar dina behov!

1. Köp en ny. En bra investering!

När man väl bestämt sig för en overlock eller symaskin ska man bestämma sig om man ska köpa en eller inte. Jag köpte min symaskin direkt när jag bestämde mig för att börja sy kläder. Det kostar en hel del men de håller i åratal, om inte decennier. Därmed sprids den “fasta kostnaden” mer per plagg ju tidigare man köper en.

Tänk därför att det är en investering som lönar sig med tiden. Samt att det blir lite av en piska att faktiskt slutföra sina projekt. Annars är ju inte investeringen värt något. Den motivationen fungerar bra för i alla fall mig.

Jag köpte min symaskin på Symaskinsexperten och det fungerade bra. Finns nog dock många andra bra alternativ också. Eller lokala butiker ifall du vill fråga personalen om hjälp.

Som backup plan har symaskin bra andrahandsvärde och du kan få tillbaka en del av pengarna ifall du ångrar dig.

2. Köp begagnat

På tal om andrahandsvärde kan man leta efter begagnade symaskiner. Vissa symaskinsbutiker säljer själva begagnade, annars kan man leta på sidor så som blocket och tradera. Oftast ser jag mycket äldre symaskiner på dessa siter. Antagligen för att de nyare säljer snabbt. Så du får ha tålamod, kolla ofta och slå till snabbt när du väl hittar en nyare modell som är nybörjarvänlig.

3. Låna av vänner/familj

Om du för någon anledning inte vill investera i en egen symaskin så finns det kanske någon i din närhet som du kan låna av. Hör med vänner och familj om de har en symaskin som de kan låna ut. Jag tycker att det kan ta tid att lära känna en symaskin och kan därför vara en långsam start om du lånar från olika personer. Å andra sidan får du en bättre bild på vad som gör en bra symaskin och har lättare att göra rätt köp senare.

4. Hyra per timme

Det finns även möjlighet att låna en symaskin för en tidsperiod. Det är inte lätt att hitta i alla städer. Kanske är en svår affärsmodell i mindre orter. Jag har iaf hittat att tygverket i Stockholm erbjuder möjlighet att hyra en symaskin med möjlighet att även boka handledning:

Tygverket - Hyra ateljé

Hygglo är ett annat alternativ. Det är en tjänst där man kan hyra ut utrustning privatpersoner emellan. Här kan man hyra en symaskin i en vecka för 400-500kr om man har tur!

Hygglo - Hyr symaskin

Är du i Stockholms-området kan du även hyra min symaskin- eller overlockmaskin.

Tips: Om du inte hittar en symaskin i din ort på Hygglo så är det ännu en indikation på att en symaskin är en bra investering. Då kan du hyra ut din och få tillbaka för din investering på det sättet!

5. Lokala föreningar

Om du vill vara i en pysslig atmosfär med andra och inte har utrymme i hemmet för pysselhörna kan det istället vara intressant att hitta lokala föreningar! Om det finns i just din stad kan jag inte garantera, men ett sökord jag använder är Makerspace.

I det här alternativet betalar man en viss medlemsavgift per månad eller termin. Därefter får man tillgång till en verkstad där symaskin finns att använda. Priset kan vara mer eller mindre värt beroende på ort.

Makerspace brukar omfatta mer än bara sy och virkning. Det kan vara metallverstad, träverkstad, elektronik, 3d-printers, och annat häftigt. Det brukar dock finnas möjlighet till symaskin. Om inte kan det ju alltid efterfrågas!

Här är några sidor man kan leta på:

Sammanfattning (TL;DR)

Tack!

Hoppas att den här artikeln här har hjälpt dig med hur du kommer igång. Har du frågor som inte besvarats får du gärna maila mig på christopher@synille.se eller nå ut till mig på instagram (@synille.se)

⏪ Tillbaka till GUIDER

Läs vidare

Jeans

Inlägget innehåller annonslänkar OBS: Jag var tyvärr dålig på att dokumentera när jag sydde dessa Jeans, de var ju mitt första syprojekt! Jag kommer under våren sy ett par nya och förbättra den här guiden.

Cost
~300kr
Time
~10timmar

Regnjacka

OBS: Den här sidan är under konstruktion och inte helt komplett än. Vill du veta mer om hur man syr en regnjacka får du gärna pinga mig på instagram. Inlägget innehåller annonslänkar Material Här är en lista på material för att sy en regnjacka.

Cost
~400kr
Time
~12timmar

T-shirt

Inlägget innehåller annonslänkar Att sy en T-KÖRT går snabbt då det inte är många sömmar som ska sys. Däremot kan det vara pilligt just eftersom det är stretchtyg. Om man inte är varsam och drar i tyget medan man syr kan det bli vågigt och fult.

Cost
~220kr
Time
~3 timmar

Kalsonger

Inlägget innehåller annonslänkar Översikt Att sy ett par kalsonger kostar ca 60kr och tar ca 2 timmar att sy. Eftersom den här modellen är av stretchtyg kan det ta lite tid att komma in i det första gången.

Cost
~60 kr
Time
2-3timmar

Vårrock

Inlägget innehåller annonslänkar Det här är absolut det svåraste plagget jag har sytt hittills och är ännu inte helt klar än. Jag ska senare lägga till innerfickor (allra viktigaste är en snacksficka!

Cost
~1000kr
Time
+20timmar