12 tips för nybörjare!💡
Read in 4 minutes
Enkla tips att tänka på när man inte rört en symaskin sedan slöjden.
Vissa av dessa tips är sunt förnuft, men jag har ändå lyckats göra misstagen i början. Det är alltid svårt när man inte rört en symaskin på år och inte vet vart man ska börja, och det är okej! Man får testa sig fram tills man kan 💖
1. Utgå från gamla kläder
Det finns många bra mönster för kläder att köpa, men ännu lättare är att skapa ett eget mönster genom att ta mått på kläder du redan har. Det blir svårare då du själv måste lista ut vilka steg du ska ta, men mycket roligare så enligt mig! Man får en annan förståelse och uppskattning för kläder. Ett tips är då att använda mönsterpapper (presentpapper fungerar med, men går lättare sönder)
2. Sy på provbitar
Sy inte direkt på tyget du ska använda, utan sy fram och tillbaka på en provbit först. För att se till att maskinen är inställd rätt och få en känsla för symaskinen.
Tänk på att du ska sy fram och tillbaka både vid start och slut för att sömnen inte ska gå upp.
3. Rätt trådfärg
Har du tråd i exakt samma färg som tyget blir sömmarna mycket mer subtila och ger ett snyggare resultat. Tråd brukar dock räcka väldigt länge, därför håller jag mina plagg till basfärger så att jag kan använda samma trådrulle till flera projekt.
4. Sömnsmån
När du klipper ut en tygbit ska du INTE klippa precis längs markeringen. Man ska alltid ha marginal och det kallas för “sömnsmån”. Hur mycket beror på vad du syr. Från 0.5cm upp till 2cm.
5. Tvätta tyget först
Tyg brukar krympa efter första tvätten. Därför bör man alltid tvätta tyget först innan man börjar markera och klippa ut bitar.
6. Sy större och sedan sy in
Utöver att ha sömnsmån tycker jag att det är bra att klippa ut kläder i en storlek större än man vill ha. Dels är det bra med marginaler när man är nybörjare då det är enklare att sy in kläder än att hantera fallet att tyget är för litet. Dels är det bra att redan från början lära sig hur man syr in.
Jag brukar först sy en temporär raksömn med lång stygnlängd då det är enklare att sprätta. Därefter tar jag på mig plagget ut och in och med knappnålar märker ut hur mycket jag bör sy in. Sedan är det bara att sy längs markeringen och klippa bort överflödet. (Eller lämna kvar om man vill kunna gå upp några kilon 🍰)
7. Räta mot räta
Rätsida på ett tyg är den sida som avses att synas. Den motsatta sidan, “baksidan”, kallas avigsida. För de flesta sömmarna man syr ska man sy räta mot räta, alltså att de räta sidorna är vända mot varandra. Tänk på det så slipper du sprätta och sy om. Hände mig flertalet gånger i början 😓
8. Spegelvända bitar
Vänster och högersida av kläder ska vara spegelvända. Det löser sig automatiskt genom att vika tyget dubbelt när man ska klippa ut bitarna. Sunt förnuft egentligen, men det gjorde jag inte i början i försök att optimera tyg-användandet, och därmed har en av mina västar halva ryggen med avig sida utåt 🙈
9. Sicksacka kanterna
Tygkanterna kommer att börja fransa sig efter ett tag. Därför ska man alltid köra en sömn längs tygkanterna. En bred sicksack-sömn med lång stygnlängd fungerar bra. Detta för att hålla in trådarna så att de inte fransar sig.
10. Mellanlägg
För att få till styva delar använder man så kallade “mellanlägg”. Detta används i exempelvis kragar, flugor och manschetter för att få en högre styvhet. Mellanlägg fungerar så att de har kristaller på ena sidan som man sätter mot tyget. Sedan stryker man på baksidan. Kristallerna smälter fast båda tygbitarna och gör dem styvare när de svalnat.
11. Minska friktion - glatt tyg
Mina byxor går ofta sönder vid skrevet. För att motverka detta har jag börjat sy fast en bit glatt tyg på insidan av skrevet. Detta minskar friktionen och tyget nöts ut långsammare. Den här lärdomen går säkert att applicera på andra ställen med.
12. Stretchtyg
Stretchtyg är det material som är lite knepigare att hantera jämfört med andra. Exempelvis t-shirts, träningskläder och kalsonger. En del av utmaningen är att ha rätt sömn, då en vanlig raksömn kommer att gå sönder när man sträcker på tyget. En annan utmaning är att inmatningen är känslig om man råkar dra i tyget medan man syr. Om man drar ojämnt kommer sömmen att göra tyget vågigt längs sömnen.
Man får se ifall ens symaskinen har en sömn som kan hantera det stretchtyg. Alternativt är en overlock-maskin en bra investering om man vill sy mycket i stretch.
Slutord
Hoppas de här tipsen hjälper dig att komma igång med dina syprojekt. Är det något du tycker saknas och borde läggas till? Hör gärna av dig då, det uppskattas ✉️