info icon Jag var självlärd och inte utbildad när denna skrevs. Därmed får du ta guiden med en nypa stor salt.
⏪ Tillbaka till GUIDER

12 tips för nybörjare!💡

Read in 4 minutes

Innehållsförteckning

Enkla tips att tänka på när man inte rört en symaskin sedan slöjden.

Vissa av dessa tips är sunt förnuft, men jag har ändå lyckats göra misstagen i början. Det är alltid svårt när man inte rört en symaskin på år och inte vet vart man ska börja, och det är okej! Man får testa sig fram tills man kan 💖

1. Utgå från gamla kläder

Det finns många bra mönster för kläder att köpa, men ännu lättare är att skapa ett eget mönster genom att ta mått på kläder du redan har. Det blir svårare då du själv måste lista ut vilka steg du ska ta, men mycket roligare så enligt mig! Man får en annan förståelse och uppskattning för kläder. Ett tips är då att använda mönsterpapper (presentpapper fungerar med, men går lättare sönder)

2. Sy på provbitar

Sy inte direkt på tyget du ska använda, utan sy fram och tillbaka på en provbit först. För att se till att maskinen är inställd rätt och få en känsla för symaskinen.

Tänk på att du ska sy fram och tillbaka både vid start och slut för att sömnen inte ska gå upp.

3. Rätt trådfärg

Har du tråd i exakt samma färg som tyget blir sömmarna mycket mer subtila och ger ett snyggare resultat. Tråd brukar dock räcka väldigt länge, därför håller jag mina plagg till basfärger så att jag kan använda samma trådrulle till flera projekt.

4. Sömnsmån

När du klipper ut en tygbit ska du INTE klippa precis längs markeringen. Man ska alltid ha marginal och det kallas för “sömnsmån”. Hur mycket beror på vad du syr. Från 0.5cm upp till 2cm.

5. Tvätta tyget först

Tyg brukar krympa efter första tvätten. Därför bör man alltid tvätta tyget först innan man börjar markera och klippa ut bitar.

6. Sy större och sedan sy in

Utöver att ha sömnsmån tycker jag att det är bra att klippa ut kläder i en storlek större än man vill ha. Dels är det bra med marginaler när man är nybörjare då det är enklare att sy in kläder än att hantera fallet att tyget är för litet. Dels är det bra att redan från början lära sig hur man syr in.

Jag brukar först sy en temporär raksömn med lång stygnlängd då det är enklare att sprätta. Därefter tar jag på mig plagget ut och in och med knappnålar märker ut hur mycket jag bör sy in. Sedan är det bara att sy längs markeringen och klippa bort överflödet. (Eller lämna kvar om man vill kunna gå upp några kilon 🍰)

7. Räta mot räta

Rätsida på ett tyg är den sida som avses att synas. Den motsatta sidan, “baksidan”, kallas avigsida. För de flesta sömmarna man syr ska man sy räta mot räta, alltså att de räta sidorna är vända mot varandra. Tänk på det så slipper du sprätta och sy om. Hände mig flertalet gånger i början 😓

8. Spegelvända bitar

Vänster och högersida av kläder ska vara spegelvända. Det löser sig automatiskt genom att vika tyget dubbelt när man ska klippa ut bitarna. Sunt förnuft egentligen, men det gjorde jag inte i början i försök att optimera tyg-användandet, och därmed har en av mina västar halva ryggen med avig sida utåt 🙈

9. Sicksacka kanterna

Tygkanterna kommer att börja fransa sig efter ett tag. Därför ska man alltid köra en sömn längs tygkanterna. En bred sicksack-sömn med lång stygnlängd fungerar bra. Detta för att hålla in trådarna så att de inte fransar sig.

10. Mellanlägg

För att få till styva delar använder man så kallade “mellanlägg”. Detta används i exempelvis kragar, flugor och manschetter för att få en högre styvhet. Mellanlägg fungerar så att de har kristaller på ena sidan som man sätter mot tyget. Sedan stryker man på baksidan. Kristallerna smälter fast båda tygbitarna och gör dem styvare när de svalnat.

11. Minska friktion - glatt tyg

Mina byxor går ofta sönder vid skrevet. För att motverka detta har jag börjat sy fast en bit glatt tyg på insidan av skrevet. Detta minskar friktionen och tyget nöts ut långsammare. Den här lärdomen går säkert att applicera på andra ställen med.

12. Stretchtyg

Stretchtyg är det material som är lite knepigare att hantera jämfört med andra. Exempelvis t-shirts, träningskläder och kalsonger. En del av utmaningen är att ha rätt sömn, då en vanlig raksömn kommer att gå sönder när man sträcker på tyget. En annan utmaning är att inmatningen är känslig om man råkar dra i tyget medan man syr. Om man drar ojämnt kommer sömmen att göra tyget vågigt längs sömnen.

Man får se ifall ens symaskinen har en sömn som kan hantera det stretchtyg. Alternativt är en overlock-maskin en bra investering om man vill sy mycket i stretch.

Slutord

Hoppas de här tipsen hjälper dig att komma igång med dina syprojekt. Är det något du tycker saknas och borde läggas till? Hör gärna av dig då, det uppskattas ✉️

⏪ Tillbaka till GUIDER

Läs vidare

Parfym ⚗️

Introduktion Doft är ett grymt verktyg för att skapa en känsla. En doft kan vara nostalgisk och ta en tillbaka till en plats eller tid. Jag brukar inte bära parfym eller känner att det är ett måste. Dock är det något jag vill lära mig mer om och veta hur jag kan utnyttja det på ett bättre sätt. Parfymer känns komplext med många variabler. Går man till en parfym-butik hör man att parfymerna har hundratals olika doftämnen.

Cost
Time

Fluga

Budget och tid Att sy en fluga går snabbt och är ett kul projekt. Dock kan det vara lite pilligt, beroende på hur detaljrik man vill vara… Att sy en fluga tar ca 1 timme, men roligare att göra i sällskap och då kan det ta lite längre tid om man delar symaskin! Vi köpte tyget från panduro på och lyckades hitta ett “4 för 3”-rabatt. Utöver dessa tygbitar köpte vi mellanlägg för att stryka på och göra flugorna styvare.

Cost
~40kr
Time
1 timme

T-shirt

Inlägget innehåller annonslänkar Att sy en T-KÖRT går snabbt då det inte är många sömmar som ska sys. Däremot kan det vara pilligt just eftersom det är stretchtyg. Om man inte är varsam och drar i tyget medan man syr kan det bli vågigt och fult. För att tyget är stretchigt men inte tråden. Har man ingen overlockmaskin får man se vilka sömmar ens symaskin kan erbjuda för att ge liknande effekt.

Cost
~220kr
Time
~3 timmar

Vårrock

Inlägget innehåller annonslänkar Det här är absolut det svåraste plagget jag har sytt hittills och är ännu inte helt klar än. Jag ska senare lägga till innerfickor (allra viktigaste är en snacksficka! 🍫). Här är en hel samling bilder av processen. Budget och tid Den här jackan satt jag med en hel helg för att försöka få klar. Det är hittills det plagget med mest detaljer och tog väldigt mycket tid!

Cost
~1000kr
Time
+20timmar

Skjorta

Inlägget innehåller annonslänkar Material Skjorttyg: ca 150kr / meter. (Viskos-linne-mix, vit) Knappar: ca 5kr / st. (Plastknapp Basic) Tråd: ca 30kr (C Ne 50 Bomull (5709)) Mellanlägg: ca 80kr / meter (G 700 Vävt inlägg) (Länkarna ovan är annonslänkar för tyg.se. Läs här om varför jag använder annonslänkar) Utav varje material behöver vi så här mycket: Skjorttyg: 1.5 meter (225kr) Knappar: 13st. (65kr) Tråd: 1 rulle (30kr) Mellanlägg: 0.5meter (40kr) Totalt blir materialkostnaden 360kr om vi använder kundvagnen ovan.

Cost
~350kr
Time
~8timmar