Tyg, svett och lukt 👨🏻‍🔬

2020-12-27

Lästid 6 minuter

Innehållsförteckning

Vilka tyger är svettvänligast? I den här artikeln går vi igenom materialval och klädvård för att minimera problem med svettlukt och fläckar. Om vi förstår vad svett är och hur det reagerar med klädtyger kan vi bättre veta hur vi förlänger livslängden på våra plagg.

En Nille som granskar sin armhåla

Jag är inte utbildad inom kemi eller kroppens alla processer. Här nedan är min sammanfattning av vad jag hittat och granskat. Om du hittar något fel får du gärna höra av dig så rättar jag till det! Annars hoppas jag att det här ger dig insikter och bättre förståelse i hur vi kan vårda våra kläder bättre.

Varför det är viktigt att tänka på svett

Svett är en naturlig process i vår kropp. Är vi inte försiktiga kan det ge en dålig lukt eller fula gula fläckar på kläderna. Har du sytt en egen T-shirt som du tycker om är det surt att slänga den på grund av en onödig fläck eller lukt.

Vi svettas vanligtvis en halv liter per dygn. Utöver det finns det dem som lider av hyperhidros som orsakar ovanligt mycket svettningar. Över 300.000 svenskar lider av hyperhidros enligt Svettkliniken. Alltså är svett något vi inte kan ignorera och måste inkludera när vi tänker på klädvård.

Materialval

Det första mest effektiva sättet att minska svett, lukt och fläckar är att välja rätt tyg till dina plagg.

Material som andas

Generellt rekommenderas det att använda tyger som andas. När tyget andas släpper det igenom fukten och upplevs mer svalt. Naturmaterial är bättre på det här än syntetmaterial och därför är att föredra. Välj därför:

Viskos är ett annat alternativ som andas väldigt bra med. Det är ett tyg som är svalt och faller bra. Läs mer om viskos här.

Polyester är gjort av mestadels plast och andas dåligt. Lite likt att ta på sig en plastpåse. Det andas inte alls och håller kvar fukt/värme innanför tröjan. Välj därför ett tyg med så lite polyester som möjligt.

Material som inte luktar

Det finns inget material som garanterar att vara luktfri för alltid. Det beror på hur mycket du använder det, svettas och hur du vårdar plagget. Däremot finns det olika grader av lukt och olika tyger luktar olika mycket. En studie jämförde polyester och bomull och visade att polyester-tyg luktade värre och mer intensivt efter ett träningspass än bomullstyg. En senare studie testade även syntetmaterial av polyester specialgjort för att dämpa lukten. Den luktdämpande poleyestern luktade efter ett träningspass bättre än vanlig polyester men värre än ull och bomull. Den hamnade dock i samma nivå som Ull efter att ha tvättats, vilket är ett plus. Återigen tipsar jag att välja naturmaterial så som bomull eller ylle och undvik polyester.

En studie jämförde polyester och bomull och visade att polyester-tyg luktade värre och mer intensivt efter ett träningspass än bomullstyg

Träningskläder

Tränings- och funktionskläder brukar oftast innehålla syntetmaterial då syntetmaterial har vissa bra egenskaper. Det är lättare material och suger inte åt sig fukt. Därmed känns den inte lika “blött”. Bomullstyg kan klistra sig mot huden när det blir blött under ett träningspass, det gör inte polyester. Det finns vissa syntetmaterial som är specialgjort för att släppa igenom fukt och andas bättre än vanligt syntetmaterial. De kan vara ett bra alternativ, dock finns det risk för att det får en dålig svettlukt om du inte tvättar dem snabbt efter användning. Du får avgöra vad som fungerar bäst för dig!

Klädvårdnad

En T-shirt, sprayflaska och tvättsvamp.

Minimera svettlukt

Det är inte själva svettet som luktar, utan det är slaggprodukter som bakterier producerar. Bakterierna frodas av näringen i svett och växer snabbt i antal och därför bör vi tvätta oss regelbundet för att skölja bort dem. All svett är dock inte bra för bakterier.

Våra svettkörtlar kan delas in i ekkrina svettkörtlar och apokrina svettkörtlar. De ekkrina körtlarna producerar svett som mest bara består av vatten och salt. Inget som bakterier kan leva på och därmed blir luktfri. Apokrina körtlar producerar däremot svett som innehåller proteiner och fett som är näringsrikt för hudbakterier. Vi har alla olika grader av apokrina/ekkrina körtlar. Apokrina körtlar finns dock mest på ställen där vi har hår. Exempelvis armhålor, hårbotten och skrevet. Annars är det ekkrina körtlar på vår kropp. När vi svettas på ryggen är det ekkrina körtlar och därför luktar det inte.

Varför kan fötter få en stank? Det beror inte på svettkörtlarna, utan för att det är varmt och fuktigt i skon. Även om det inte är lika näringsrik svett för bakterier så frodas de i miljön på grund av fukten och värmen.

Det finns olika sätt att minska svettlukt utöver att välja naturliga material. Några tips:

Ta bort svettlukt

Har du valt rätt tyg och försökt minimera svettlukt men ändå fått kläder som luktar? Det finns många bra produkter för att hjälpa till med problemet. Även ett antal återkommande husmorsknep på nätet.

Återkommande tips är att använda ättiksprit eller bikarbonat. Ett annat alternativ jag hört om är att använda galltvål, speciellt på träningskläder.

Hantera gula svettfläckar

Antiperspirant stoppar svettkörtlarna från att svettas. Detta tack vare aluminiumsalter som de oftast innehåller. Aluminiumsalter gör svettvätskan tjockflytande och då täpper till svettkörtlarna. [Wiki]

De gula svettfläckarna uppstår när aluminiumsalterna reagerar med protein som finns i vårt svett. Det är därför du kanske har hört tipset om att låta deodoranten torka innan du tar på dig tröjan. Då sker inte den här reaktionen och tröjan färgas inte.

Alla antiperspiranter innehåller inte aluminiumsalter, kolla därför innehållsförteckningen innan du handlar så slipper du detta huvudbry. Dock måste du kanske gå upp i prisklass för att få tag på aluminiumfritt.

Har du väl fått fläckar finns olika knep att pröva. Manolo tipsar om att använda citronsyra blandat med diskmedel för att få bort svettfläckar. Galltvål kan vara effektiv mot svettfläckar också. Lagningsbloggen lyfter upp kemin bakom fläckarna och förklarar att det är proteaser som är nyckeln. Proteaser är enzymer som bryter ner proteiner. Eftersom att svettfläcken beror på proteiner blir proteaser effektfulla. Det går att köpa proteaser i hälsokostaffärer, men ett billigare tips från Lagningsbloggen är att ananas kan användas för att ta bort svettfläckar.

Avslut

Genom att bättre förstå vårt svett och hur de reagerar med våra kläder kan vi förlänga livslängden på våra plagg. Alltid synd att sluta använda ens favorittröja bara på grund av en liten gul fläck. Hoppas att tipsen och all fakta ovan har gett dig insikter i hur du kan ta hand om dina kläder!

TL;DR

Naturmaterial, till exempel bomull och ull, luktar mindre än syntetmaterial. Undvik polyester då det inte andas och blir mer illaluktande än naturmaterial. Tvätta träningskläder direkt snabbt efter användning. Om du har aluminium i din deodorant så låt det torka innan du tar på dig tröjan. Börjar tröjan lukta är husmorsknep att använda ättiksprit, bikarbonat eller galltvål. Gula svettfläckar är aluminiumsalter i deodoranten som reagerar med proteinet i svettvätskan. De kan du ta bort med hjälp av citronsyra, galltvål eller ananas som Lagningsbloggen tipsar om.

Andra källor och intressant läsning

Avator av

Skrivet av:

Nille Nilsson

⏪ Tillbaka