Post Mortem: Jeans

2023-01-07

Lästid 4 minuter

Innehållsförteckning

Jeansen har nu använts i över 5 år och har nöts ut en hel del. Här är en sammanställning på slitage och fixar som har gjorts.

Bakgrund

Mina jeans sydde jag 2017 och var mitt första syprojekt. Tyget var lätt elastisk och relativt mörka. Efter ett par år fick de den traditionella look’en med ljusare partier. Efter 4 år hade tyget nötts så pass att hål uppstod på framsidan, väldigt cool look 😎 Trots att kvaliten på sömnaden inte var på topp (jag mest chansade på hur man skulle göra) så har de hållit otroligt bra!

Bild på mina jeans 2017 vs 2022.

Incident 1: Hål i skrevet

Nu tog inte jag bild på de första “fixarna”. Inom ett halvår uppstod det hål i mitten skarven i skrevet. Jag använda jeansbitar jag hade över och lappade ihop hålet. Några månader senare hände samma incident.

Lösning: Irriterad klippte jag ut hela “mitten”-biten. Min teori var att hål uppstod då det var många tjocka sömnsmån som trycktes mot varandra och slet på tyget. Genom att sy dit en “hel” bit för att täcka mitten-partiet borde risken minska.

Analys: Nu 3-4 år efter det beslutet kan ni se resultatet nedan. Helt korrekt så följer slitaget skarverna och mittenpartiet är helt oskadd. Jag har fått lappa längs skarverna ett par gånger som det syns på bilden. Dock har det varit mindre frekvent och hållit bra.

Fixet ser inte “snyggt” ut. Men det här är ett område som sällan undersöks av andra och inget någon anmärkt på (förutom när jag stolt visat upp det).

Bonus: En fördel med att lägga in den här mittenpartiet är att jag la in liiite extra tyg, vilket gjorde byxorna väldigt stretchiga när man lyfte upp benen åt sidan, exempelvis vid gång över staket.. Ingen vanlig rörelse, men ändå 🙆

Hål i jeansen vid skrevet

Incident 2: Slitage på framsidan

Framsida lår har visat sig vara ett parti som har nötts ut snabbare än andra partier. Osäker på varför men har två teorier:

  1. Jag har omedvetet fört händerna längs låren relativt ofta. När man ska sätta sig eller ställa sig upp ur en stol, exempelvis.
  2. Akten av att ta på sig byxorna skulle kunna nöta från insidan när byxorna. Dels när foten ska in och även när byxornas dras upp med böjt ben så att knät skapar friktion.

Vissa ställen var mer benägna att gå sönder. Det första hålet var det breda och raka på högra benet. Jag sydde antagligen inte rakt utan lite vågigt, vilket medförde att tyget sträcktes lite mer på vissa ställen. Det märks tydligt av alla horisontala streck som syns längs benen. Det var längs ett sådant ljusare streck där första hålet uppstod.

Andra stället där hålet uppstod var på mitt på vänster lår. Längs nederkanten av fickan. Antagligen för att min mobil brukar ligga där och nöter på tyget.

Tredje stället där tyget har känts ömtåligt är kring knäet. Jag har fått vara försiktig i slutet när jag tagit på byxorna för att inte råka förvärra situationen.

Lagning: Jag har använt överskottstyg för att täcka hålen och sytt fast för hand. Jag har hört om lagningstekniker så som sashiko där man lagar hålen och samtidigt försöker göra små fina broderimönster. Därmed att inte “gömma” hålet, utan göra något snyggt av det. Jag följde principen till hälften. Inget osynligt hål, men jag glömde bort att göra det fint 🙄  Nåväl, byxorna har iaf kunnat fortsätta användas! Lagningarna har hållit, dock har slitaget fortsatt och fler små hål har uppstått.

Lärdom: Att ett par byxor håller så länge så att tygets nöts ut ser jag som en vinst. Förbättringsåtgärder skulle kunna vara;

Slitage framsida lår Slitage framsida lår Slitage framsida lår Slitage framsida lår

Incident 3: Storleksjustering

Jag har gått upp och ner i vikt, vilket har lett till att jeansen har fått justeras. Min enkla lösning har varit att dra åt linningen och bara sy. Effektiv lösning som inte kräver att jag öppnar upp hela linningen och justerar dess längd. Men blir inte särskilt snyggt.

Incident 4: Byxfickor

Jag hade inga speciella sömmar eller knappar vid fick-kanterna som det brukar vara på ett par jeans. Därför fick jag sy dit i efterhand med en vit sömn som syns på bilderna nedan.

Slutsats

Avator av

Skrivet av:

Nille Nilsson

⏪ Tillbaka