Syfte

Min första drivkraft var insikten att om jag bemästrar konsten att sy kommer jag att tjäna på det i längden då jag kan få ner priset - samt att jag förstår bättre vad kvalité innebär för kläder. Allt eftersom har även hållbarhets-tänket blivit en alltmer större drivkraft. Jag kommer inte förändra världen genom att starta den här bloggen, men förhoppningsvis inspirera någon att tänka utanför boxen och hitta sitt sätt att leva mer hållbart på.

Mitt mål har inte heller att sy perfekta kläder, hade jag velat ha perfekta kläder hade jag köpt dem. Jag kan inte jämföra mina nybörjar-skills med en professionell. Därför har de flesta av mina kläder ful-hacks som man märker vid närmre inspektion. Men de tycker jag skapar karaktär i kläderna och gör dem ännu mer personliga

Drivkrafter

Hållbarhet för miljön

Fast-fashion och slit&släng kan inte vara dagens förebild. Textilindustrien kräver stora markytor, enorma mängder vatten, och släpper ut farliga kemikalier. Samtidigt som svenskar köper drygt 13kg textil per år och slänger drygt 7kg . Nu när allt fler i världen lämnar fattigdom och börjar konsumera måste vi vara en bättre förebild. Mitt drivkraft handlar om att minska impuls-köp av kläder som man aldrig använder. Genom att tänka ut min stil först och därefter skapa något som matchar det. Låt din identitet skapa kläderna, inte tvärtom.

Social hållbarhet

Alla kläder sys för hand. Om du hittar ett par byxor på rabatt för halva priset så kanske det känns som en personlig vinst, men det går minimalt av den summan till skräddaren - 4.5kr i timmen ( enligt DN). Johanna sammanfattar det bra här. Nej, att sy egna kläder löser inte de här problemen men jag tycker att kläder ska kosta mer. Istället för att betala i kronor betalar jag i tid. Jag vill börja för varje plagg donera till en organisation som hjälper arbetare på klädindustrin. Har du tips på en sådan organisation?

Bra vanor

Vi lever i en dopamin-himmel. Allt runtomkring lockar oss med dopamin-kickar - oändlig social-media scrollande, oändlig TV underhållning, godis & snacks, swipande, osv... Det är tillfredställande för stunden men ger en tomhetskänsla i längden. En hobby där man utmanas och utvecklas är tvärtom - krävande först men tillfredställande i längden. Att sy kläder är en givande hobby då du blir bättre med tiden, du får chansen att stolt visa upp resultatet genom att bära plaggen, du kan göra det till en social aktivitet med familj och vänner.

Sund konsumtion

Om ett par byxor satt fel, eller fick en liten spricka, då hade jag förr slängt och köp nytt. Genom att själv lära dig att sy så får du en super-power att lösa laga och vårda kläderna bättre. Ännu bättre är att impuls-köpen minskar när du själv syr. Mest för att tiden spenderad i butiker minskar där de är experter på att skapa impulser. Min reaktion nu när jag går till en butik är istället "wow, snygg sömn! Det borde jag göra nästa projekt".

Alltid lära sig nytt

När jag började sy tänkte jag "Äh, hur svårt kan det vara. Kläder är ju inte rocket science, det är mer som origami fast med tyg". Visar sig att det stämmer och att både kläder och origami är knepigare än jag trodde. Fördelen med att sy är att du kan göra det enkelt för dig själv och välja enkla design. Och ge dig själv marginal med att misslyckas genom att sy större kläder och sedan sy in dem. Förutom att sy finns det enormt mycket att lära sig om materialet i sig och olika tekniker. Det blir aldrig tråkigt och är allmänbildande att förstå sig på klädindustrin.

“Låt din identitet skapa kläderna, inte tvärtom.”

Nille